На Монастирищині керівника будинку культури судили за незаконне виробництво алкоголю

алкоголь, підпільна гуральня

На Монастирищині завідувач будинку культури організував незаконний бізнес з виробництва та продажу алкоголю. До роботи залучив сімейну пару.

Як результат – організатор заробив  понад 100000 гривень штрафу та три роки умовно, помічники – по два роки умовно.

Про це йдеться у вироку Монастириського міськрайонного суду від 6 жовтня 2021 року. Як вбачається із обвинувального акту, організатор бізнесу – уродженець села Ковалівка, завідувач будинком культури. Його помічники – сімейна пара, де обоє мають інвалідність та одну малолітню дитину на утриманні.

У липні 2020 року він запропонував знайомому подружжю підробіток – виготовлення підакцизного товару – алкогольних напоїв та їх подальший збут. Подружжя погодилося. Бізнес закрутився. Організатор закупляв сировину, тару, спільно з помічниками розливали, закорковували та ін.

Співпраця тривала до грудня 2020 року, поки її не припинили правоохоронці. Дії завклуба були кваліфіковані за ч.3 ст.28 ч.2 ст. 204 КК – незаконне виготовлення алкогольних напоїв, вчинене організованою групою; за. ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 КК України – незаконне зберігання та транспортування з метою збуту та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв, вчинених організованою групою, за ч. 1 ст. 199 КК України – незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою використання при продажу товарів, збуту підроблених марок акцизного податку.

Дії помічника та помічниці –  за ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 КК України – незаконне зберігання з метою збуту та збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, вчинених організованою групою; ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 – незаконне виготовлення алкогольних напоїв, вчинене організованою групою.

Кожен учасник групи у суді вину свою визнав, розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину. А суд, з’ясувавши думку учасників справи, не став досліджувати докази у справі, які ніким не оспорювались. Він визнав трійцю винуватою у вчиненні вищезгаданих кримінальних правопорушень та присудив таке покарання – організатору у підсумку дав 4,5 років тюрми з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

На підставі ст. 75 ККУ звільнив від їхнього відбування, призначив три роки іспитового строку. А ще – дав йому 110 500 гривень штрафу.

А помічнику і помічниці – присудив по три роки тюрми з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів, знарядь виробництва, сировини, від відбування яких звільнив на підставі ст. 75 КК, призначивши по два роки іспитового строку.  Також суд сказав стягнути з них у рівних частинах 93000 гривень за проведені експертизи.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також по цій темі:
Житель Тернопільщини організував три підпільних гуральні, на яких виготовляли коньяк та горілку (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

У селі Городище під час ремонту дороги знайдено людські останки

Наступна стаття

Житель Бережан загубив водійське посвідчення і згодом на нього оформили протокол за п’яну їзду