2,6 проміле: у Кременці п’яний водій скоїв ДТП і не отримав 17000 грн штрафу

алкотестер, драгер

Кременецький районний суд розглянув справу щодо водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 26 листопада 2021 року у місті Кременець.

Близько 15.30 на вулиці Дубенській водій автомобіля “Ауді 80” не дотримався безпечної дистанції, проявив неуважність та допустив зіткнення з автомобілем марки “Ленд Ровер”, який рухався попереду.

У результаті ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні ушкодження. Окрім того винуватець аварії перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки кермувальник “Ауді” відмовився. Але погодився пройти огляд у медичному закладі.

Результат огляду, проведеного у Кременецькій районній лікарні, виявився позитивним – 2,6 проміле, що у 13 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КупАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Обидва протоколи не об’єднували в одну справу, а розглянули їх окремо. Тож водієві “Ауді” загрожувало 850 грн штрафу за скоєння ДТП і ще 17000 грн штрафу за нетверезе водіння. Ну і плюс позбавлення права керування транспортними засобами терміном на 1 рік. Але…

У судові засідання водій “Ауді” не з’явився, а надіслав клопотання з проханням закрити справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП у зв’язку з відсутністю складу порушення – мовляв, у матеріали відсутні докази керування ним транспортним засобом. І також надіслав прохання розглянути справу за ст. 124 КУпАП без його участі та просив суворо не карати за це порушення.

Отож, Кременецький районний суд постановив водія автомобіля “Ауді 80” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

А при дослідженні матеріалів справи за ч. 1 ст. 130 КУпАП суд виявив, що відсутнє направлення у медичний заклад на огляд водія з метою виявлення стану алкогольного наркотичного чи іншого сп’яніння.

І хоча огляд був проведений саме у лікарні, але через відсутність цього направлення суддя вирішив, що органами поліції не зібрано та не представлено належних та допустимих доказів вчинення водієм адміністративного порушення.

Таким чином, Кременецький районний суд постановив закрити справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо водія автомобіля “Ауді 80” у зв’язку з відсутністю складу порушення. Постанова суду 5 січня набрала законної сили.

Слід зауважити, що подібні випадки на Кременеччині трапляються доволі часто. Поліцейські зупиняють водія, який перебуває у стані сильного алкогольного сп’яніння і створює суспільну небезпеку для оточуючих. Або цей водій у стані сильного сп’яніння скоює ДТП.

На порушника складають адміністративний протокол, але потім у суді справа розсипається у зв’язку з “відсутністю” належних доказів, бо то відеозапис забули додати, то направлення на огляд у лікарню забули виписати, то ще якогось документу не вистачає…

Читайте також:
4,42 проміле: на Об’їзній Тернополя п’яний водій виїхав на зустрічну і скоїв ДТП

Коментувати

Попередня стаття

На Борщівщині горів житловий будинок (ФОТО)

Наступна стаття

На Зборівщині після зупинки поліцейськими п’яний водій “Волги” залишив авто і втікав у поля