Місто фонтанів: усі водограї Тернополя. Частина 1 (ФОТО, ВІДЕО)

Файне місто славиться десятками унікальних об’єктів. Однак чи не найбільше тут фонтанів – кілька десятків, об’єднаних у величні каскади.

Головною окрасою міста є найдовший в Україні аераційний фонтан, розташований вздовж набережної Тернопільського ставу. Загальна протяжність – понад 300 метрів.

Фонтан унікальний кількома нюансами. По-перше, він підсвічується у темну пору доби. Кольорова гама різниться. Буває, вода виблискує навіть синьо-жовтими барвами. По-друге, основне призначення комплексу – очищення ставу, насичення води киснем та мінералами. Так, інколи фонтан включають цілодобово, однак у більшості днів – з 10:00 до 22:00.

Офіційне відкриття комплексу відбулося у серпні 2017-го. А розширення – у серпні 2018-го. Загалом вздовж набережної вмонтовано 404 прожектори.

Поблизу розташований ще один фонтан «Каскад» (інша назва «Сльози Гронського») – одразу на сходах Гронського. Збудований ще 1972-го, фонтан тричі реконструювали: у 2008, 2013 та 2019. Після кількамісячного ремонту вода стікає оновленими сходами. Днями конструкцію освітили різними кольорами. Сьогодні вода стікає величним каскадом у будні з 12 до 22 години. Субота та неділя – «вихідні».

Піднявшись сходами ви потрапите до верхнього «Каскаду». Як і нижній, його збудували у 1972 році. Реконструкцію проводили лише двічі: 2008-го та 2013. Години роботи аналогічні – у будні з 12 до 22. Субота та неділя – «вихідні».

До слова, обидва «Каскади» є найстарішими водоспадами Тернополя. Наступний водограй з’явився лише через вісім років після їхнього встановлення.

Вертаємося до озера, а точніше – аж на пляж «Циганка». Там облаштований чи не наймолодший, проте – один з найгарніших комплексів міста.

Перший пішохідний фонтан відкрили на оновленій відпочинковій зоні 2016-го року. Комплекс працює щоденно з 11 до 21 години. У темну пору доби водограй підсвічується різнобарвними прожекторами.

Є у Тернополі ще один пішохідний фонтан – «Кульбаба» на вулиці Коперника. Оновлений комплекс на місці старого водограю урочисто відкрили 13 жовтня минулого року. Фонтан складається з великої кульбаби та понад десяти струменів води, що б’ють буквально з бруківки. Увесь комплекс у темну пору доби підсвічується кольорами веселки. Загалом години «роботи» водограю: у будні з 14:00 до 21:00, у вихідні з 11:00 до 21:00.

У Файному є навіть плавучі фонтани. Одним із таких є «Спогад» у парку імені Т. Шевченка. Конструкцію щороку демонтують у зимовий період. Встановлюють її або біля острівця у парку Шевченка, або ж посеред озера. Залежно від місця монтажу висота викиду води може коливатися від одного до десяти-дванадцяти метрів.

До слова, впродовж 1989-1992-х років на «Чайці» був комплекс з трьох плавучих фонтанів.

Усі водоспади для відвідин туристів безкоштовні.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині за минулу добу 53 нових випадки зараження коронавірусом

Наступна стаття

У Тернопільському озері втопився чоловік