На Гусятинщині безпідставна зупинка врятувала водія від штрафу за п’яну їзду

поліція, адмінпротокол

Гусятинський районний суд розглянув справ щодо водія, на якого поліцейські склали протокол за нетверезе керування автомобілем.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 5 листопада цього року у селі Постолівка. Ввечері, близько 19.30, працівники поліції зупинили водія автомобіля “Шевроле Авео”, який перебував за кермом з ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд проводився на місці зупинки. Алкотестер показав результат 0,29 проміле, що лише на 0,09 проміле вище допустимої норми і це вважається легким ступенем алкогольного сп’яніння.

На водія склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні водій “Шевроле” свою провину визнав. Пояснив, що того вечора виїхав по дружину, яка поверталася з роботи. У селі Постолівка неподалік магазину “Теко” його зупинили працівники поліції.

За словами чоловіка, правоохоронці пояснили, що у них якесь там відпрацювання і потрібно пред’явити документи. Опісля цього сказали пройти огляд на стан сп’яніння.

Водій пройшов цей огляд у службовому авто поліцейських і з результатом 0,29 проміле погодився. Чи пропонували йому пройти повторний огляд у медичному закладі, не пам’ятає.

Досліджуючи матеріали справи, в тому числі й відеозаписи з нагрудних камер поліцейських, суд так і не отримав відповіді про яке саме відпрацювання йшлося і що стало причиною зупинки водія.

Відтак, Гусятинський районний суд постановив закрити справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо водія автомобіля “Шевроле Авео” у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Строки апеляційного оскарження уже минули і 13 грудня постанова судді набрала законної сили.

Нагадаємо, зараз працівники поліції мають право зупиняти водіїв лише у випадку порушення ними правил дорожнього руху. При цьому поліцейський повинен чітко пояснити причину зупинки.

Тобто якщо водія звинувачують у порушенні ст. 130 КУпАП, то ним має бути вчинене і якесь дрібніше порушення правил дорожнього руху.

Огляд на стан сп’яніння проводиться тільки у випадках, коли у водія наявні ознаки алкогольного або наркотичного сп’яніння. При цьому знову ж таки поліцейський має озвучити і чітко аргументувати причину такого огляду.

У випадках ДТП з травмованими огляд водіїв проводиться в обов’язковому порядку. Якщо трапилася автопригода з матеріальними збитками, тоді огляд на стан сп’яніння проводиться за звичним сценарієм – лише у випадках, якщо у водія є наявні ознаки перебування у нетверезому стані.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також:
2,72 проміле: на Теребовлянщині п’яний водій розповів у суді, що був лише пасажиром

Коментувати

Попередня стаття

Сергій Надал: Українці та місцеве самоврядуванню мають бути готові до протидії агресору

Наступна стаття

Робота у Ланівцях: свіжі вакансії за грудень