«Зелена карта» на автомобіль – ваш надійний фінансовий і правовий захист за кордоном

зелена карта

Перед від’їздом за кордон на будь-який термін водіям усіх транспортних засобів необхідно заздалегідь оформити «Зелену карту» – міжнародний договір страхування цивільної відповідальності автовласників, який діє сьогодні в понад 45 країнах за межами місця реєстрації авто.

Ця програма забезпечує страховий захист водієві-винуватцю дорожньо-транспортної пригоди. Такий документ є обов’язковим при перетині кордону більшості європейських та інших країн.

У чому особливості міжнародного страхового поліса

«Зелена карта» на автомобіль – важливий інструмент безпеки та правової захищеності автовласників під час поїздок за кордон. При її оформленні необхідно враховувати низку особливостей цього документа:

  • обов’язковість для в’їзду на територію іноземної держави. Без поліса можуть не пустити в країну або просити показати місцеву страховку на кордоні;
  • покриття збитків, завданих третім особам у ході ДТП (витрати на надання медичної допомоги постраждалим та компенсацію матеріальних збитків, наприклад, ремонт пошкодженого майна);
  • оформлення документа на різний термін – від декількох днів до одного року, що залежить від тривалості вашого перебування за кордоном;
  • територіальні обмеження. Оскільки не всі країни світу приймають «Зелену карту», важливо перед поїздкою уточнити необхідність її оформлення для держави, куди ви прямуєте.

Якщо є «Зелена карта», у разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди за кордоном страхова компанія, яка видала документ, компенсує завдані водієм збитки. Водночас процедура врегулювання страхових випадків аналогічна до такої ж у країні реєстрації транспортного засобу. Ліміт відповідальності встановлюється відповідно до законодавства тієї держави, на території якої сталася ДТП.

Наявність «Зеленої карти» надає водієві впевненості у своєму захисті в разі непередбачуваних обставин, враховуючи складність мовного бар’єра та відмінність законодавства певної країни. Оформлення страховки заздалегідь до виїзду дозволяє автовласнику спокійно планувати свою поїздку, не турбуючись про необхідність шукати страхову компанію на кордоні або у країні прибуття.

Як придбати «Зелену карту»

Оформити й купити договір страхування можна в офісі страхової компанії чи онлайн. Останній варіант найзручніший, оскільки він швидкий і комфортний. На сайті надійного страховика заповніть та надішліть заявку з зазначенням особистих даних, інформації про транспортний засіб та передбачуваний маршрут поїздки. Визначте термін дії «Зеленої карти» залежно від тривалості вашої подорожі, оплатіть документ зручним для вас способом. Після оформлення поліса онлайн його відправлять на вашу електронну пошту або доставлять кур’єром.

Уважно перевірте всі дані в документі. Переконайтесь у правильності інформації про вас та ваше авто, покриття полісом всіх країн, які плануєте відвідати.

Як визначається вартість міжнародного страхового договору

Ціна «Зеленої карти» залежить від кількох факторів:

  • терміну дії страховки (чим він більший, тим вища вартість);
  • типу транспортного засобу;
  • території покриття (деякі країни можуть мати більш високі тарифи, що пов’язано з рівнем ризику водіння);
  • віку й досвіду водія;
  • кількості попередніх страхових випадків (чим їх більше, тим вища ціна поліса).

Вартість страховки не залежить від віку автомобіля, тому для укладення договору авто оглядати не обов’язково. Деякі страхові компанії, такі як UNIQA, пропонують знижки, розширені та вигідніші програми страхування. Розгляньте всі пропозиції та виберіть оптимальний для себе варіант.

Коментувати

Попередня стаття

Тепло і без опадів: прогноз погоди у Тернополі на 8 жовтня

Наступна стаття

Поліція розшукує безвісти зниклого 26-річного жителя Теребовлянщини (ФОТО)