Класифікація сталевих труб: типи та види

сталеві труби

Сучасний ринок пропонує велику кількість продукції металопрокату. Профільні труби мають попит у сфері будівництва, оскільки вони часто застосовуються у різноманітних конструкціях.

Вони є універсальним та практичним матеріалом під час створення металевих конструкцій, прокладання телефонних кабелів та електропроводки. Круглі труби також активно використовують, наприклад, під час прокладання трубопровідних систем, різних комунікацій.

Залежно від того, де будуть використовувати сталеві труби, які функції вони будуть повинні виконувати, розрізняють різні види сталевих та профільних труб, разом з порадами металопрокату dimaxtd.com.ua.

Основні типи сталевих труб у будівництві

Існує велика кількість різних класифікацій сталевих труб. По типу розрізу розрізняють: круглий, квадратний, прямокутний, овальний прокат. За типом обробки торців розрізняють моделі нарізного, висадженого по краю, конусоподібного типу. Ще один варіант класифікації сталевих виробів містить критерій, що має назву – метод формування. Він передбачає наявність паяних, зварних, безшовних моделей або з прямими швами. Найбільш розповсюдженим типом класифікації є розрізнення за способом прокату:

  • гарячекатаний;
  • холодновальцьований.

Такі вироби відрізняються своїм функціональним призначенням, технічними та експлуатаційними характеристиками. З цього витікає ще одна широка класифікація за сферою застосування: магістральне, спеціальне, термостійке, жаростійке та широкого призначення.

Що враховувати при виборі сталевого прокату?

Для того, щоб вибрати правильний тип сталевого прокату, не можна обмежуватися лише однією класифікацією. Потрібно враховувати технічні характеристики, зовнішній вигляд, призначення. Марка сталі відіграє важливу роль при виборі необхідного товару:

  • низьковуглецева сталь є недорогим варіантом, який підійде у тих випадках, коли навантаження на матеріал не буде сильним, тому що структура таких елементів включає дрібні повітряні бульбашки, що робить вироби з “киплячої” сталі неміцними;
  • спокійна сталь має щільну структуру, тому активно використовується для створення дорогої, високоякісної продукції, яку можна застосувати на масштабних будівництвах;
  • напівспокійна сталь являє собою ідеальний варіант з позиції співвідношення якості та вартості.

На виробництвах користуються всіма видами продукції сталевого прокату, однак найчастіше перевагу віддають варіантам, стійким до великих навантажень. Ключову роль у цьому питанні відіграє клас сталі, бо саме від нього будуть залежати технічні характеристики виробу. Сучасні виробники пропонують види сталевих труб, що розрізняються за класами сталі від 1 до 6, де 1-й клас – це матеріал для виготовлення невеликих виробів, таких як огорожі, опори, що не відрізняються міцністю, а 6-й клас – це витривалий, стійкий матеріал, який використовують у машинобудуванні.

Які сталеві труби краще обирати

Купувати потрібно такі вироби, які б відповідали меті придбання. Оцинковані сталеві труби найчастіше встановлюють на відкритому повітрі, а також у вологому середовищі. Таку стійкість до агресивного впливу зовнішнього середовища забезпечує захисне цинкове покриття. Оцинковані труби мають попит у побутовій та промисловій сферах.

Профільні електрозварювальні труби виготовляють з використанням спеціальної сталевої стрічки необхідного розміру. Такі труби досить легкі, тому їх використовують під час виготовлення меблів, парканів, воріт, дверей. Вони добре взаємодіють з фарбами, витримують різні зварювальні роботи.

Коментувати

Попередня стаття

На Бережанщині п’яний киянин обстріляв із рушниці припаркований автомобіль

Наступна стаття

Ставки на бокс: як і де їх правильно робити