Овочі, фрукти, квіти: як обрати та де купити насіння?

овочі насіння

Помідори, огірки, буряки, перець, морква – овочі, без яких не обходиться на жодній кухні і овочі які, здавалось би, родять на нашій землі споконвіку.

Однак майже всіх їх привезли у Європу мандрівники кілька століть тому,  а потім знадобився ще час, аби їх навчились їсти, правильно вирощувати і зберігати насіння.

Нині ані зберігати насіння немає потреби, ані їздити за ним на інші континенти. Придбати все це  можна, навіть не виходячи з дому. Адже інтернет-магазин з насінням овочів, добривами, засобами захисту рослин дає змогу вибрати найродючіший, найвитриваліший, найекзотичніший  вид бажаного овоча, фрукта, квітки.

Яке насіння обрати?

Щоб обрати відповідне вашим вимогам та спроможностям землі, теплиці, грядки насіння, варто звернути увагу на кілька характеристик. Найперше, визначитись з тим, яким воно має бути – сортовим чи гібридним.

  • сортове – селекційно відібрана група рослин, які набули певних корисних або декоративних властивостей. Тобто, від сортової рослини взяли насіння або вегетативні частини та отримали насіння того ж сорту з усіма його перевагами та недоліками. Особливістю такого насіння є велика варіативність урожайності, смакових якостей у залежності від дотримання умов вирощування. Таке добре підходить для спеціалістів, любителів експериментів і прихильників домашнього насіння.
  • гібридне – сорт насіння, створений шляхом схрещування між відібраними батьками-сортами, виведений в єдиному поколінні.  Гібридне насіння отримує такі  характеристики  як самозапилюваність, скоростиглість, товарність, підвищена врожайність, стійкість до несприятливих ґрунтово-кліматичних умов, хвороб та шкідників тощо. Позначається як F1. Насіння, власноруч зібране з такого сорту, можна сіяти, але виросте вже точно не такий сорт-гібрид, адже  рослини виявляють набуті ознаки лише в перший рік.

Як бачимо, гібридне та сортове насіння мають свої переваги та недоліки. Обираючи між ними, варто зважити на те, що важливіше саме для вас – переваги сортів чи гібридних культур. Наприклад, якщо сортова рослина щороку хворіє на одну і ту ж хворобу,  то краще замість нього посадити гібрид, який стійкий до неї.

Про що каже упаковка

Обираючи будь-яке насіння, також треба звертати увагу на його характеристики, зазначені на упаковці або ж у відповідному розділі на сайті. Зокрема на такі:

– назву культури, її сорт або позначення гібриду (F1, F2);

– коротку інформацію про культуру та особливості її вирощування;

– рекомендації щодо використання посівного матеріалу;

– терміни придатності та зберігання;

– кількість або вагу насіння, що міститься в пакетику;

– рівень схожості у відсотках.

Перевірити заздалегідь до висаджування, чи справді насіння зійде так, як обіцяно виробником, можна двома способами.  У першому випадку посадити пораховану кількість зерен у вологу землю у посудині, поставивши її у тепле місце. Ще через кілька днів потрібно підрахувати сходи, і зіставити результат з кількістю використаного насіння. Це дозволить визначити, чи посівний матеріал – якісний.

У другому – помістити насіння між викладеними в посудину добре зволоженими шарами тканини, чи серветками та дочекатись проростання.

Коментувати

Попередня стаття

Що таке шлейф? Яку роль він відіграє в телефоні?

Наступна стаття

Переваги печей Thorma