Bluetooth 5.0 vs. Bluetooth 5.2: яка версія забезпечує кращий зв’язок і продуктивність гарнітур

Bluetooth

Bluetooth використовується для передачі різних типів даних, але його найбільш популярна можливість — обмін аудіо. Завдяки цьому можна забезпечувати голосовий зв’язок на відстані.

Стандарт використовує кілька версій, які відрізняються за швидкістю, дальністю, енергоефективністю та функціональністю. Розбираємося, чим відрізняється Bluetooth 5.0 від Bluetooth 5.2 і чи варто платити за дорожчу Bluetooth-гарнітуру.

Можливості Bluetooth 5.0

Ця версія внесла значні поліпшення порівняно з попереднім поколінням 4.2. Він збільшив швидкість передавання даних удвічі (до 2 Мбіт/с), дальність передавання вчетверо (до 200 метрів) і об’єм переданих даних у вісім разів (до 255 байтів). У 5.0 вдосконалили технологію низького енергоспоживання (Low Energy, LE), яка дає змогу передавати більше даних за менший час за меншої витрати батареї.

Однією з найважливіших особливостей Bluetooth 5.0 вважається підтримка одночасного підключення та обміну даними з двома наборами Bluetooth-пристроїв. Наприклад, ви можете під’єднати дві Bluetooth-гарнітури, щоб розмовляти телефоном без перемикання між пристроями.

Відмінності Bluetooth 5.2

Ця версія зберігає ті самі характеристики за швидкістю, дальністю та енергоефективністю, що й 5.0, але додає нові можливості та покращення. Серед них:

  1. Enhanced Attribute Protocol (EATT) — протокол, який дає змогу збільшити кількість і якість потоків даних між Bluetooth-пристроями. Це покращує продуктивність і надійність передачі аудіо та інших типів даних.
  2. Low Energy Power Control (LEPC) — функція динамічно адаптує потужність передавача Bluetooth-пристрою залежно від відстані та перешкод. Це знижує енергоспоживання і підвищує якість зв’язку.
  3. Isochronous Channels — канали, які забезпечують синхронну передачу аудіо та відео між Bluetooth-пристроями. Це дає змогу підтримувати високу якість звуку та зображення без затримок і втрат.
  4. Low Complexity Communication Codec (LC3) — кодек, що поліпшує якість звуку під час прослуховування музики.

Однією з найважливіших особливостей Bluetooth 5.2 вважається підтримка LE Audio — нового стандарту аудіо для Bluetooth-пристроїв. LE Audio дає змогу використовувати Isochronous Channels і LC3 для передавання високоякісного звуку з низьким енергоспоживанням. Також стандарт підтримує множинне підключення до одного аудіоджерела.

Чи варто платити за гарнітуру з підтримкою нової версії?

Якщо йдеться про пристрої для дзвінків, Bluetooth 5.2 не привносить якісних поліпшень. Швидкість передачі та дальність дії залишається на тому ж рівні, споживання енергії практично не відрізняється. Тому якщо ви хочете заощадити на купівлі Bluetooth-гарнітури, можна вибрати варіант з підтримкою версії 5.0 — ви не відчуєте серйозних обмежень у функціональності.

Коментувати

Попередня стаття

У Козівській громаді водій “дев’ятки” в’їхав у бетонну огорожу

Наступна стаття

У Заліщиках п’яний водій давав поліцейським хабаря, а вони не взяли