Катарантус ампельний: як виростити в домашніх умовах

Катарантус ампельний – чудова декоративна квітка, яка може стати окрасою вашого домашнього саду.

У дикій природі катарантус може досягати у висоту півтора метра. При вирощуванні  в домашніх умовах, цю квітку потрібно періодично обрізати, тому що в міру “старіння” її стебла оголюються.

Але при цьому катарантус ампельний, що росте в домашніх умовах, буде радувати  своїм цвітінням від ранньої весни і аж до пізньої осені.

Листя катарантуса блискучі і темно-зелені. Його квіти можуть мати кілька кольорів: білий; світло-бузковий; рожевий. Діаметр квітки близько 3 см, в центрі вона жовта або має червоне вічко.

Вирощування з насіння

Вирощування катарантусу ампельного з насіння нічим не відрізняється від інших видів, але все ж має свої особливості. Ампельні катарантуси мають високе стебло.

Виростити катарантус може будь-хто при дотриманні нескладної технології розмноження, посадки і правильного догляду. Ця квітка не любить засолений грунт. Щоб самостійно приготувати суміш для її вирощування, потрібно взяти в рівних пропорціях перегній, торф, пісок і дерен, все змішати.

Також необхідно враховувати момент, коли коріння рослини будуть дуже швидко розростатися, тому необхідно вибирати ємність з великим об’ємом грунту.

В даний час на ринку представлений дуже великий вибір насіння цієї рослини. На вигляд вони великі і майже чорні, а точніше, темно-коричневі. Садити їх слід ранньою весною.

Насіння поміщають в ємність із землею на глибину 1-2 см і накривають плівкою. Причому ємність ставиться в темне місце на термін від 7 до 10 днів, за цей час насіння повинно прорости.

Вирощування з саджанців

При вирощуванні з саджанців посадковий матеріал необхідно зрізати з верхньої частини материнського катарантуса, бажано це зробити навесні. У теплі дні і при необхідному поливі пагони дуже швидко приживаються і дають коріння.

Поділ куща проводиться навесні, вже дорослі кущі легко діляться. Невеликі окремо взяті кущики швидко ростуть і дуже добре адаптуються до нового місця посадки. Ці кущики можна надалі вирощувати як у відкритому грунті, так і в кімнатних умовах.

При домашньому вирощуванні катарантус потрібно розмістити в світлому місці. Він любить багато світла. В іншому випадку стебла стануть тонкими, витягнуться, а кількість квіток на них зменшиться і вони стануть дрібнішими. Найбільш оптимальним місцем для їх знаходження є західні і східні вікна.

Також слід пам’ятати про температуру в приміщенні, вона не повинна бути нижче 5-8 градусів, а найкраща температура для вирощування – 15-30 градусів. Особливо уважно слід стежити за тим, щоб на квітку не потрапляли прямі сонячні промені, так як це може призвести до опіків листя.

Поливають катарантус рясно. Не можна допускати пересихання грунту, але при цьому не повинно бути застою води в грунті, все це призводить до загибелі рослини.

Крім того, квітка любить регулярне обприскування. Ця рослина вимагає удобрення грунту кожні 10 днів. Внесення добрив слід починати в момент першого цвітіння.

Розростається катарантус дуже швидко, тому часто доводиться пересаджувати його в більший горщик.

Де придбати насіння

Насіння для вирощування катарантусу ампельного можна придбати в Інтернет-магазині “Квітковий дворик”. У каталогах магазину представлена продукція провідних селекційних компаній, які мають хорошу репутацію у всьому світі. Доставку насіння можна замовити у будь-який населений пункт країни за допомогою поштових сервісів.

Коментувати

Попередня стаття

Космолот: один из лидеров на украинском рынке игорного бизнеса

Наступна стаття

На війні загинув житель Підволочиської громади Володимир Бендера