Митне оформлення вантажів: як це відбувається

документи на розмитнення

При веденні зовнішньоекономічної діяльності один з етапів перевезення вантажів будь-якого типу – це митне оформлення.

Сам процес складається з великої кількості кроків, котрі важливо правильно виконати. Якщо припуститися помилки, є ризик не лише затримання вантажу, а й виникнення чималих проблем з органами контролю. Причому інспектор не розбиратиметься, зробили помилку випадково чи спеціально (наприклад, для зменшення суми платежів).

документи

Процедура розмитнення: як це відбувається

Митне оформлення, або ж розмитнення, – це, по суті, надання пакета документів, які підтверджують платежі та надають інформацію про вантаж. Загалом процедура очищення виглядає так:

  • надати квитанції про сплату мита;
  • надати дозвільну документацію в паперовій та електронній формі;
  • пройти огляд. Ця процедура зазвичай вибіркова, але вона залишається необхідною. У такий спосіб держава перевіряє, чи не перевозите ви заборонені речі;
  • надати заяву про намір перевезти вантаж.

Зазвичай митне оформлення проводиться на момент прибуття в пункт розмитнення. Крім того, можна скористатись цифровими методами: надати попередню декларацію в цифровому вигляді – це значно прискорить процес. Оптимальний варіант – скористатися послугами митного брокера, котрий зможе виконати практично всі етапи оформлення. Однак у тому разі, якщо вирішите все робити самостійно, варто розібратись у всіх процесах митного оформлення значно детальніше.

Етапи розмитнення

Власне, порядок оформлення та необхідні пакети документів більшою мірою залежать від того, у якому напрямку та що саме перевозите. Наприклад, перш за все варто вибрати митний режим (зараз у митному кодексі їх 14) Крім доволі звичних (експорт та імпорт), це може бути реекспорт, реімпорт, вільна митна зона та інші. Зверніть увагу: включення в той чи інший режим здійснюється методом декларування. Тобто основний документ – це декларація, і саме в ній зазначається основа для нарахування та сплати мита.

Кожному виду товару, яким би він не був, присвоюється код УКТЗЕД – це десятизначне число, яке надається на підставі певних характеристик. Саме за ним визначається тарифне та нетарифне регулювання, формальності, можливі санкції. З правильним визначенням коду УКТЗЕД доволі часто виникають складнощі, адже віднесення не до тої категорії, що може виявитись при огляді, призводить до чималої кількості питань, навіть до затримання вантажу до з’ясування обставин.

А правильне визначення коду УКТЗЕД дає можливість заздалегідь розрахувати суму платежів та зборів, отримати перелік документів тощо.

документи на розмитнення

Варто врахувати також, що одним із необхідних документів, крім декларації, буде зовнішньоекономічний договір. Ним регулюються права та обов’язки сторін, умови робочого середовища та відповідальність сторін. Має значення правильність заповнення контракту з вказанням суми, умов оплати та постачання, перелік супровідних документів, реквізитів тощо. Умови постачання зазначаються в договорі згідно з правилами Інкотермс.

Для кожного окремого випадку перелік документів встановлюється Митним кодексом України. Дуже важливий момент – у нього періодично вносяться зміни, які необхідно враховувати. Якщо не займаєтесь цим постійно, це буде досить важко зробити.

Пакет документів доволі великий, а для здійснення імпортних та експортних операцій компанія повинна бути акредитована в митних органах.

На основі наданої попередньої митної декларації вантаж надходить до внутрішньої митниці, де й відбувається його оформлення. Далі учаснику ЗЕД потрібно провести остаточний розрахунок та здійснити платежі.

Знання норм і правил, які регулюють ввезення і вивезення товарів, правильне оформлення документів, швидка подача та правильна взаємодія з митними органами – це дуже важлива складова процесу. Тому варто доручити це спеціалістам, щоб уникнути чималої кількості складнощів і загалом прискорить процес митного очищення.

Коментувати

Попередня стаття

У Борщівській громаді горіло гаражне приміщення (ФОТО)

Наступна стаття

Навчання в Польщі для українців: кращі ВНЗ та переваги європейської освіти