Перевезення небезпечних вантажів: як і де отримати свідоцтво АДР

АДР для водіїв

Небезпечні матеріали становлять особливу загрозу навколишньому середовищу, тому їх транспортування регулюється спеціальними правилами.

Ці правила були включені до міжнародної конвенції ADR (АДР), яку прийняли понад 50 держав, в тому числі й Україна. Угода АДР для водіїв спрямована на підвищення безпеки дорожнього руху під час транспортування небезпечних матеріалів. Угодою також визначено вимоги щодо навчання осіб, які беруть участь у транспортному процесі, а особливу увагу приділено водіям, які здійснюють автомобільні перевезення, яким для роботи потрібен сертифікат ADR.

Що таке сертифікат ADR?

Сертифікат AДР, що належить водієві, засвідчує, що він пройшов відповідний курс навчання, після чого склав іспит з позитивним результатом.

Відповідно до угоди ADR, кожна особа, яка перевозить небезпечні матеріали дорогою в транспортному засобі з помаранчевими номерними знаками, повинна мати сертифікат ADR разом з водійськими правами та іншими необхідними документами, пов’язаними з перевезенням. Сертифікат містить інформацію про водія та його кваліфікацію у сфері перевезення небезпечних вантажів. Сертифікат можна отримати в будь-якій країні, яка є учасником Угоди ADR.

Хто може отримати сертифікат ADR?

Сертифікат ADR є підтвердженням наявності права на перевезення небезпечних матеріалів, тому особа, яка претендує на його видачу, повинна відповідати вимогам, зазначеним у правилах:
1. Не менше 21 року (крім водіїв військової техніки);
2. Має посвідчення водія категорії В (або категорії С у разі перевезення в цистернах);
3. Пройшла відповідний курс AДР;
4. Здала іспит з курсу ADR з позитивним результатом.

Як отримати сертифікат АДР?

Особа, яка подає заявку на отримання сертифіката ADR, якщо вона відповідає певним вимогам, повинна звернутися до відповідного навчального центру, щоб пройти відповідний курс у сфері автомобільних перевезень небезпечних вантажів.

Залежно від конкретного характеру перевезень, які водій збирається виконувати, він або вона повинні пройти базовий курс ADR, а в деяких випадках також один із спеціалізованих курсів щодо перевезення в цистернах, перевезення матеріалів класу 1 (вибухонебезпечних) або перевезення матеріалів 7 класу (радіоактивних). Після завершення навчання водій складає іспит. Сертифікат ADR дійсний протягом 5 років з дати іспиту, і далі водій повинен періодично раз у п’ять років проходити курси та іспити ADR.

Де пройти навчання АДР в Україні

Навчальний центр АДР Дніпро ось уже впродовж 20 років готує водіїв для перевезення небезпечних вантажів. Свого часу компанія стала однією з перших в Україні, фахівці якої після стажування за кордоном, почали надавати відповідні послуги.

За роки своєї діяльності навчальний центр АДР Дніпро підготував близько 20000 водіїв, які зараз здійснюють перевезення небезпечних вантажів як в межах нашої країни, так і за кордоном.

Переваги навчання в АДР Дніпро:
1. Високий рівень підготовки фахівців;
2. Консультаційні послуги. Фахівці компанії консультують своїх клієнтів і після завершення навчального процесу;
3. Гнучка система знижок;
4. Знижки для військовослужбовців;
5. Виїзні сесії – фахівці можуть приїздити на підприємство для проведення навчання водіїв.

Що дає сертифікат AДР?

Сертифікат ADR є невід’ємним документом, що супроводжує водія, який здійснює автомобільні перевезення небезпечних вантажів. У ньому міститься детальна інформація про те, які класи вантажів його власник може перевозити, залежно від характеру транспорту. Перевезення небезпечних вантажів є галуззю, що динамічно розвивається, і власники сертифікатів ADR можуть розраховувати на більшу кількість доступних пропозицій роботи.

Коментувати

Попередня стаття

Автобус “Тернопіль – Кошилівці” потрапив в аварію: 8 людей травмовано

Наступна стаття

Помер у лікарні: чоловіка, якого у Тернополі побили підлітки, врятувати не вдалося