Oxana Trach випустила різдвяне відео «Серце» та пригадала, як 50 років тому за Вертеп саджали до в’язниці

Оксана Трач

Українська співачка Oxana Trach презентує різдвяну авторську пісню «Серце», наповнену сучасним звучанням та елементами автентичного вокалу.

За словами виконавиці, з дорослішанням Різдво для неї перетворилося у рутину, проте все змінилося минулоріч.

«Я з дитинства любила Різдво. Мій грудень завжди починався з прослуховування різдвяних плейлистів, я завжди якнайшвидше ставила ялинку. Коли у мене народився син, я почала влаштовувати свято для нього. З часом свято трохи перейшло в рутину. Окрім того, я не мала  з ким розділити сімейне тепло та радість. Минулого року напередодні Різдва я зустріла свого чоловіка Миколу і відтепер знову як та дитина, радію святковій лихоманці», – заявила Oxana Trach.

Посилання на стрімінги: https://album.link/oxana-trach_sertse

Авторкою пісні «Серце», як зазвичай, виступила сама співачка. Її музичний стиль неможливо не впізнати серед сотень композицій інших авторів. До зведення треку долучився популярний діджей та акордеоніст DIRESH, відомий своєю співпрацею з Євгеном Хмарою, Сергієм Лазановським та іншими артистами.

«Пісня «Серце» наповнена різдвяними дзвониками та українським колоритом. Мені хотілося створити композицію, щоб кожний відчув радість цих різдвяних миттєвостей та продовжив вірити у вищу силу любові», – прокоментувала співачка.  

У moodvideo до композиції співачка вирішила об’єднати історію та сьогодення. Попри те, що картинка наповнена сучасною різдвяною стилістикою, вона також має й архівні історичні фото, які з’являються на фоні співачки. Вони свідчать, що не завжди Різдво було про свято. Адже наші пращури пережили час, коли за можливість віддати шану традиціям саджали до в’язниці. У відео можна побачити фото з колядування української інтелігенції у 1972 році, які закінчилися тотальними арештами. Більшість з українських митців отримали вирок та були засуджені.

Посилання на відео: https://youtu.be/gXa2diWmno0?si=ibIOTZu-wOLfwsXd

«Без минулого немає майбутнього. Збереження наших традицій, щедрування, колядування, маланка – далися нам непросто. Це сталося завдяки українцям, які попри усі режими відстоювали свою культурну думку. Ми маємо пам’ятати, яку історію має Українське Різдво. А це Розстріляне Різдво, арешти української інтелігенції у Львові та Києві у 1972 році. Люди, які просто хотіли віддати шану традиціям, збиратися у Вертепи та колядувати – вважалися зрадниками. Оскільки я корінна львів’янка, то знала ці історії ще з дитинства та навіть мала зустрічі з тими, хто тоді поплатився своєю свободою за наші традиції. Ми маємо цінувати їхні вчинки та берегти історію», –  детально розповіла Oxana Trach.

Окрім того, співачка додала у відео й фото святкування Різдва українськими захисниками на передовій. Адже вони є опорою усього українського суспільства. Завершується відео кадрами, які нагадують історичну зустріч через віки: чоловік у військовій формі передає різдвяну зірку співачці, вбраній у автентичний одяг. За словами Oxana Trach, це відсилка до того, що українські військові «тримають небо» і дають можливість суспільству святкувати та віддати шану традиціям. 

Читайте також –
Перший реліз на лейблі ENKO: Oxana Trach презентує ліричний трек «Вдома»

Коментувати

Попередня стаття

В аварії поблизу Борщева загинула жінка-пішохід

Наступна стаття

Учасник гурту Kalush Orchestra випустив англомовний трек Endless fight