На Чортківщині лісничий, який незаконно пустив під сокиру понад 200 дерев, щиро розкаявся і отримав умовний термін

На Чортківщині судили головного лісничого ДП “Чортківське лісове господарство”, який перевищив свої повноваження і надав дозвіл на проведення вибіркової санітарної рубки на території ботанічного заказника загальнодержавного значення “Яблунівський”.

Завдану шкоду екоінспектори оцінили у понад 800 тис. грн. Про це йдеться у вироку Чортківського райсуду від 15 грудня 2022 року. Обвинувачений – житель села Колиндяни Чортківського району, не військовозобов`язаний, з вищою освітою, одружений, має на утриманні одну неповнолітню дитину, працює головним лісничим ДП «Чортківське лісове господарство».

Як випливає із обвинувального акту, фігурант справи у липні 2017 року будучи не уповноваженим виконувати обов’язки керівника підприємства, здійснюючи безпосереднє керівництво лише виробничою діяльністю лісництв та всіх лісогосподарських робіт у підприємстві, при відсутності дозволу та ліміту на спеціальне використання природних ресурсів у межах території та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, видав лісорубний квиток, чим дозволив вибіркову санітарну рубку на території Копичинського лісництва ДП «Чортківське лісове господарство», зокрема на території заказника загальнодержавного значення «Яблунівський».

На підставі цього квитка зрубали 222 живих та сухих дерев, завдавши збитків державі на понад 880 тис. грн. Такі його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за  ч. 3 ст. 365 КК, як перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому повноважень, що спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

У суді обвинувачений вину повністю визнав, щиро розкаявся. Розповів, що лісорубний квиток в липні 2017 року він виписав за вказівкою директора. Та заявив, що в тому році було роз’яснення Державного лісового агентства, що не потрібно погоджувати ліміти на здійснення господарських заходів, зокрема, на проведення санітарних рубок.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав фігуранта винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив із застосуванням ст. 69 КК “Призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом” п`ять років з позбавленням права обіймати посаду головного лісничого ДП «Чортківське лісове господарство» строком на два роки.

На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання та призначив 2 роки іспитового строку.

Суд врахував щире каяття обвинуваченого, повне відшкодування збитків, завданих довкіллю. Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також:
У Ягільниці внаслідок ДТП загинула пасажирка “Каділаку”

Коментувати

Попередня стаття

У зв’язку з відключенням електроенергії у Тернополі зменшать оплату за тепло і гарячу воду

Наступна стаття

«Допомога армії від Тернополя» доставила вантажі нашим Героям на Харківському та Донецькому напрямку