Кровоточивість ясен: в чому причина та як її уникнути

Коли ясна починають кровоточити, це завжди свідчить про більш серйозні проблеми.

Найчастіше кров є наслідком запалення в роті, до якого не можна ставитися легковажно, адже воно може спричинити серйозні хвороби зубів, ясен і навіть будь-яких органів. Коли під час чищення зубів на щітці або в слині помітні червоні крапельки, потрібно одразу ж починати вживати заходів – невідкладно записатися до стоматолога, він зможе встановити причини цього явища, і, якщо потрібно, перенаправить до іншого фахівця, або призначить лікування сам.

Детальніша інформація: www.cis.ua

Ознаки проблем із яснами

Ясна – це слизова тканина, і, якщо вони кровоточать, це може свідчити не тільки про захворювання безпосередньо порожнини рота. Під впливом негативних чинників тканини втрачають тонус, унаслідок чого ясна починають кровоточити. Саме в цьому криється причина виникнення симптому.

Ясна, що кровоточать, це лише одна з ознак, у разі недбалого ставлення до якої можуть виникнути й інші:

  • раптові хворобливі відчуття;
  • зайва чутливість зубів, гостра реакція на холодне, гаряче, кисле, солодке або солоне;
  • поганий запах із рота;
  • почервоніння тканин у ротовій порожнині;
  • присмак крові, найчастіше під час їжі або чищення зубів.

При патології, що провокує ці симптоми, часто можуть відкриватися шийки зубів, утворюючи кишені, в яких скупчуються відкладення і бактерії. Якщо причина не з’ясовується довгий час, а ясна продовжують кровоточити, можуть виникнути й інші проблеми. Ясна можуть опуститися, з них може виділятися гній, також є ризик виникнення свербіння.

Причини кровоточивості

Ось найпоширеніші причини того, чому кровоточать ясна, у разі, якщо симптом спричинений стоматологічними проблемами:

  1. Гінгівіт. Запалення ясен, що характеризується появленням набряків, почервоніння, а під час їжі – неприємними відчуттями й кров’ю.
  2. Зубний наліт. Якщо своєчасно не позбуватися його, наліт може затвердіти та перетворитися на камінь. Крім цього, на здоров’я тканин у роті впливає інфекція, що поширюється, ясна відходять від зубів, що і викликає кров.
  3. Карієс. Якщо є хронічна інфекція, запалення зубів – все це здатне викликати у тканин рота крихкість і схильність до негативних проявів. Кров іноді може з’являтися і під час механічних впливів, таких, як некоректно обрана зубна щітка, неправильно використовувана нитка для зубів, а також зубочистки.
  4. Механічні пошкодження. Можуть бути спричинені некоректним встановленням пломби або сколами на зубах.
  5. Проблема з прикусом. Він часто травмує слизову, що змушує її кровоточити.
  6. Стоматит. Це запалення, що поширюється на слизових або м’яких тканинах у роті. Для нього характерне виникнення виразок, кровоточивості, неприємного запаху, почервоніння, язик також може підвищити свою чутливість. При цьому прийоми їжі та чищення зубів стають досить болісними.
  7. Стоматологічні операції. Під час них пошкодження тканин стає частим явищем, тож симптоми можуть з’являтися в перші кілька годин або навіть днів після операції. Найчастіше ситуацію може спровокувати видалення зубів. Якщо причина в цьому, симптоми відступлять самі собою через якийсь час, щойно відбудеться загоєння. При цьому фахівці дають рекомендації щодо прийому медикаментів, які прискорюють процес відновлення.

Це явище часто свідчить і про проблеми організму. Крім уже переліченого, зазначений симптом може бути спричинений також курінням, гормональним збоєм або ж нестачею кальцію. На питання про те, що робити якщо кровоточать ясна, відповідь проста – звернутися до дантиста.

Профілактика кровоточивості ясен

Для запобігання виникнення цього неприємного симптому, потрібно виконувати прості рекомендації фахівців.

Чистити зуби потрібно досить ретельно. Зазвичай робити це необхідно двічі на день, і весь процес має займати не менше двох хвилин. Не потрібно сильно натискати на щітку, а також варто утриматися від різких рухів, щоб не завдавати ушкоджень тканинам ротової порожнини. Чистити зуби потрібно круговими рухами, і, крім того, не варто забувати очищати наліт з язика, користуючись іншим боком щітки. Сама щітка в більшості випадків має бути середньої жорсткості. Полоскання зубів спеціальними засобами – додатковий спосіб покращити гігієну ротової порожнини.

Лікаря-стоматолога слід відвідувати щонайменше раз на пів року. Він не тільки вилікує від раптової кровоточивості ясен. Регулярні візити необхідні для профілактичного огляду та виявлення можливих проблем. Якщо потрібно, лікар призначить чистку зубів у професійних умовах, її також варто робити в аналогічний період.

Не можна забувати й про здорове харчування, яке має містити всі необхідні організму вітаміни та мікроелементи. Бажано регулярно проводити медичне обстеження всіх систем організму, тому що багато проблем з ними здатні викликати неприємні симптоми в порожнині рота.

Кровоточивість ясен – досить поширена проблема, яка потребує залучення фахівця. Якщо до неї поставитися з усією увагою, її вдасться усунути досить швидко, не спричинивши серйозніших наслідків.

Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

Коментувати

Попередня стаття

У Бучачі горів житловий будинок

Наступна стаття

Аварія на Теребовлянщині: 72-річна жінка потрапила під колеса автомобіля