Педалі в автомобілі – розташування, функції та принцип роботи

педалі в машині

Питання як розташовані педалі в машині часто є досить актуальним для багатьох водіїв-початківців.

Як правило, всі знають, що автомобіль з механічною коробкою передач оснащений зчепленням, гальмом і газом. Однак автомобілі з автоматичною коробкою передач (АКПП) не мають зчеплення.

Педальна система в автомобілі

Коли ви сідаєте в машину з механічною коробкою передач, ви побачите три педалі навпроти водійського сидіння.

Перша зліва називається зчепленням. Вона використовується для передачі крутного моменту на колеса, тим самим запускаючи автомобіль. Педаль зчеплення також використовується при перемиканні передач.

Гальмо розташоване посередині. Цією педаллю можна керувати лише правою ногою! Дозволяє плавно знизити швидкість автомобіля (або різко при екстреному гальмуванні).

Педаль газу знаходиться з правого боку. При натисканні на цю педаль машина починає рух.

З автоматичною коробкою передач все простіше. АКПП має дві педалі: гальмо і газ. Автоматична коробка передач більш схильна до поломок, обмежує швидкість і коштує дорожче. І все-таки в автоматичної коробки передач є свої переваги: ​​навчитися керувати автомобілем набагато легше.

Однак варто пам’ятати, що перевчатися з автоматичної коробки передач на механічну складніше, ніж навпаки, тому що для управління механікою потрібна хороша реакція і швидкість мислення.

Принципи роботи педалей

Педалі в автомобілі мають чітко визначену функцію. І це варто враховувати, сідаючи за кермо.

Зчеплення

Педаль зчеплення завжди знаходиться в одному місці в усіх автомобілях. Виробники автомобілів не можуть змінити розташування педалей. Зчеплення функціонує як з’єднання та роз’єднання між коробкою передач і двигуном. Якщо ми натиснемо на педаль, то двигун з’єднається з коробкою передач, а це означає, що в цей момент зчеплення вважається включеним.

Гальмо

Педаль гальма в автомобілях з механічною коробкою передач розташована посередині, а в автомобілях з автоматичною коробкою передач — зліва. Натискання цієї педалі передає навантаження на підсилювач. Це створює додатковий тиск на головний гальмівний циліндр, встановлений у автомобілі.

Газ

Цей елемент використовується для прискорення автомобіля. Прискорення досягається відкриттям дросельної заслінки і збільшенням кількості палива, що надходить у камеру згоряння. Чим сильніше водій тисне на педаль, тим більше паливно-повітряної суміші потрапляє в камеру згоряння.

Контролювати газ не складно. Але є й особливості. Тому спочатку рекомендується трохи потренуватися, щоб звикнути до реакції педалі газу.

Підсумок

Чинні правила водіння автомобіля відповідають встановленим стандартам, незалежно від того, чи це легковий автомобіль, джип, автобус чи вантажівка. Це дає сучасній людині більшу свободу дій, тому що їй не потрібно обтяжувати себе нововведеннями і хвилюватися, що вона не зможе вирушити в дорогу, сівши за кермо іншого автомобіля.

У випадку необхідності, педалі та інші компоненти автомобіля можна придбати у спеціалізованого оператора Master Service. Повний асортимент продукції у каталозі https://master.shop/pedali-ta-komponenti. Переваги співпраці з Master Service – доступні ціни і швидке та якісне обслуговування клієнтів.

Коментувати

Попередня стаття

Житель Бережанщини під час суперечки вбив брата

Наступна стаття

Специфические особенности, сильные стороны саморегулирующихся нагревательных кабелей