Вільне місто Данциг: 10 цікавих фактів про Гданськ

Гданськ

Гданськ – старовинне місто, що розкинулося на березі Балтійського моря, вважається одним з найгарніших у Польщі.

За офіційними даними, щороку сюди приїздить майже мільйон туристів і це – однозначний рекорд! Проте, попри усю красу міста, а воно й справді неймовірне, цікавого про нього мало що є. Виділити можна наступне:

1. Вже багато років Гданськ називають столицею Приморського воєводства. І це не дивно, адже місто є потужним транспортним вузлом Північної Польщі. Тут є і порти, і залізниця, і автомагістралі, які об’єднують Західну, Східну Європи та Прибалтику.

2. Гданськ – місто, з якого почалася Друга світова війна та занепад європейського комунізму. Проте, якщо точніше, то йдеться про Оборону Вестерплятте, під час якої відбувся перший бій Польської кампанії. Власне, ця битва і стала початком війни у Європі 1 вересня 1939-го року. Попри чисельність німецької армії, 182 польські солдати понад сім днів тримали оборону.

3. Мало хто знає, проте Гданськ – найхолодніше місто у Польщі. Сприяє цьому балтійський клімат з усіма змінними. Так, найвища температура – влітку. Тоді вона тримається на позначці +16-+17 градусів. А от взимку середній показник (вже впродовж багатьох років) – -1,7°C. Проте частенько буває і -20°C.

4. Гданськ – одне з найстаріших міст Польщі й навіть Європи. Так, якщо вірити археологічним розкопкам, перше слов’янське поселення на території сучасного міста з’явилося ще на початку першого тисячоліття нашої ери. А в документах Св. Адальберта Празького сама назва «Гданськ» згадується ще аж у 997-му році.

5. Гданськ двічі отримав міські права, чим не може похвалитися більше ні одне місто в Польщі. Так, 13 листопада 1308 року війська Тевтонського ордену захопили центральну частину, якій і надали особливий статус. А вже в 1377-му міське право надали Старій частина Гданська. До слова, місто й досі ділиться на Старе та Нове.

Гданське, старе місто

6. Свого часу Гданськ неофіційно був німецьким містом. Так, ще до 1920-го року 97,6% усього населення було німецькомовним. Ба більше, всі вони хотіли офіційного приєднання до сусідньої держави. Польська націоналізація тривала десятиліттями. Після Першої світової війни Гданськ мав автономію, яка тоді називалася “вільне місто Данциг”.

7. Чи не найбільше Гданськ постраждав у 1945-му році. Тоді радянські війська на понад 90% знищили Старе Місто. Як стверджують свідки, людей виганяли на вулицю й умисно підпалювали будинки.

8. Саме Гданськ вважають бурштиновою столицею Польщі. І це не дивно, адже на берегах Балтійського моря знаходяться чи не найбільші у світі поклади цих скам’янілостей.

9. Попри всю свою промисловість, Гданськ може похвалитися й немалим культурним осередком. Так, у місті є 17 музей, театри, опера, а також майже сотня пам’яток архітектури й мистецтва.

10. До слова, Гданськ також є одним з найбільших освітніх центрів у Польщі. Так, у місті є аж 14 вищих навчальних закладів! А разом з ліцеями, школами тощо кількість закладів освіти сягає позначки в понад 100 одиниць. Ба більше, до Гданська щороку приїздить на навчання понад 70 тисяч студентів (без урахування місцевих мешканців).

Читайте також:
10 цікавих фактів про Вроцлав

Коментувати

Попередня стаття

Верховна Рада продовжила воєнний стан на три місяці

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 23 травня