Боснія – Україна: чи вдасться футбольний похід на Балкани?

Боснія - Україна

У четвер, 21 березня, збірна України проведе у боснійському місті Зеніца півфінальний стиковий  поєдинок за право взяти участь у Євро-2024.

Яким би важливим він не був і скільки б сил не забрав у наших гравців, статус “півфінальний” означає, що у разі успіху в ньому доведеться у вирішальному матчі 26 березня помірятися силами з переможцем пари Ізраїль-Ісландія.

За цей успіх, безумовно, доведеться поборотися. Хоча збірна Боснії та Герцеговини поступається своїм сусідам – Хорватії та Сербії, Словенії (всі вони вже пробилися у фінальний турнір) а нині, мабуть, ще й Північній Македонії, відома фраза “Старий кінь борозни не псує” – саме про її лідера, відомого голеадора Едіна Джеко. Перейшовши із італійського “Інтера” в турецький “Фенербахче”, 38-річний 193-сантиметровий гігант продовжує методично і безжально для суперників виконувати свою головну роботу – вражати ворота суперників. А за 132 матчі за збірну на його рахунку 65 голів.

Ці цифри викликають повагу, але в жодному разі не  повинні викликати тремтіння в колінах у гравців збірної України. Джеко – можливо, ледь потьмянілий від віку, але все ще блискучий фасад боснійської збірної, однак за ним – практично темрява, якщо не рахувати 33-річного гравця еміратського “Шарджа” Міралема П’яніча і 30-річного Раде Круніча, який провів понад 100 матчів за “Мілан”, а зараз є партнером Джеко у “Фенербахче”.

Перевага наших футболістів – молодість її лідерів (хоча це може стати й недоліком) і рівень клубів, за які вони виступають. Погодьтеся, “Арсенал”, “Челсі”, “Евертон”, “Валенсія”, нинішня  “Жирона”, “Шахтар” – це не угорські “Кишварда”, “Ференцварош”, кіпрська “Ларнака”, “Ганза” з Бундесліги 2… Плюсом для боснійців є власне поле і, відповідно, підтримка публіки. Перевага у зустрічах обох команд – на боці збірної України: у кваліфікації до КС-2022 в Києві була зафіксована нічия 1:1, а у Боснії підопічні тоді ще Олександра Петракова перемогли – 2:0. Попри все це важливо, щоб наші футболісти не були “заколисані” спогадами про цю перемогу і не… перемогли ще до матчу – покарання за такий настрій буває нещадним.

Автор: Ігор ДУДА

Читайте також –
Україна зіграє проти Боснії у плей-офф відбору на Євро-2024

Коментувати

Попередня стаття

У Лановецькому лісництві спіймали двох п’яних чоловіків, які вкрали два вози дров

Наступна стаття

Чи потрібні м’які крісла в квартирі?