Асоціація міст України: Мінфін хоче забрати кошти ПДФО з місцевих громад

У Міністерстві фінансів заявили про плани забрати 4% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з бюджетів громад у 2024 році.

Урядовці аргументують, що муніципалітети неефективно використали додаткові 4% ПДФО. Насправді ситуація протилежна. Кабмін продовжує забирати кошти з місцевих бюджетів. Кошти, які мають йти на допомогу армії та біженцям. Про деталі чергової урядової фінансової «афери» повідомили в Асоціації міст України.

Нагадаємо

30 вересня 2021 році центральна влада під патронатом Президента України уклала з органами місцевого самоврядування Меморандум, за яким муніципалітети зобов’язались стримати тарифи на тепло, а центральна влада пообіцяла надати додаткові фінансові ресурси, зокрема 4% ПДФО. «Меморандум чітко визначає, що для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує місцевим бюджетам ПДФО розміром 4%», – зазначив тоді глава уряду Денис Шмигаль. Однак цього не зробили ні станом на 1 січня 2023, ні на 1 вересня. Жодної копійки так і не було перераховано місцевим бюджетам. А це – більше 120 мільйонів гривень, які б могли піти на потреби військових підрозділів.

Розрахунки АМУ

Після заяви Мінфіну про бажання вилучити 4% ПДФО з бюджетів громад у 2024, Асоціація міст України вже 24.08.2023 надала відповідні розрахунки Парламенту, Уряду, Офісу Президента України, що 4% ПДФО недостатньо покриває потребу громад для стримування тарифів на тепло.

Таким чином, як часто відбувається, додаткові надходження у вигляді 4 % ПДФО не лише не покрило витрати муніципалітетів на стримування тарифів. Більше того громади мали залучати інші власні кошти для стримування.

«Органи місцевого самоврядування витратили на 43,8 млрд грн більше, ніж отримали від 4% ПДФО: додаткові доходи від отримання 4% ПДФО у 2022 та 2023 роках склали 18,6 млрд грн, а прямі витрати органів місцевого самоврядування станом на 01 липня 2023 року для забезпечення мешканців і бюджетних установ склали 62,4 млрд грн. Більше того, за опалювальні сезони 2021-2023 років органам місцевого самоврядування відповідно до Закону № 2479-IX від 29.07.2022 державою не компенсована різниця в тарифах обсягом 36 млрд грн, а на 2024 рік прогнозується 17 млрд грн обсягу різниці в тарифах за опалювальний сезон 2023/2024 років», – йдеться у повідомленні Асоціації міст України.

Незаконні дії уряду

І тут Мінфін зрозумів, що розрахунків своєї позиції немає та листом від 28.08.2023 звернувся до регіонів з проханням терміново надати інформацію про використання додаткових 4% ПДФО.

Тобто, оголошуючи параметри місцевих бюджетів на 2024 рік без 4% ПДФО, Мінфін взагалі не володів інформацією і статистику для вищого керівництва держави та народних депутатів брав «зі стелі».

Сьогодні громади говорять про тиск з центру на місцевих керівників управлінь фінансів, щоб ті «намалювали» дані про те, що грошей Мінфін дав більше, ніж витратили на тепло в 2022 році.

Насправді ситуація протилежна і за таку бюджетну політику, як мінімум, мають полетіти голови у міністерстві.

Читайте також:
Уряд намагається перекласти відповідальність за підняття тарифів на місцеві ради. На електрику тариф вже підняли

Коментувати

Попередня стаття

Доставка грузов по Украине: преимущества, у кого заказывать услугу

Наступна стаття

Казино Buddy Bet: швидка реєстрація та велика колекція ігор