Залізний купорос: як та коли слід застосовувати в саду

Кожен садівник знає, наскільки кропітким та довготривалим є процес догляду за рослинами й деревами. А ще більше – як важко вберегти всю флору від шкідників.

Саме тут на допомогу приходить універсальний залізний купорос, який можна використовувати по-різному. Про це ми сьогодні і поговоримо.

Як та коли застосовувати залізний купорос

Як уже зазначалося, це – універсальний розчин, який ладен вирішити чимало проблем у саду. Зокрема, залізний купорос використовують для:

  1. Побілки стовбурів. Препарат розводять з водою у співвідношенні 100 грамів на літру води. Наносять готову суміш спеціальним пензлем. Якщо є уражені ділянки стовбура, там розчин наноситься в кілька шарів.
  2. Лікування різних грибкових захворювань. Такі дерева обприскують розчином купоросу та води зі співвідношенням 30 грамів на 10 літрів. Загалом необхідно 2-4 обприскування.
  3. Лікування та профілактики всіх видів хлорозу. Дерева обприскують розчином залізного купоросу та води зі співвідношенням 50 грамів на 10 літрів. Курс лікування становить 7-9 обприскувань через кожні 2-3 доби.
  4. Захисту чагарників (аґрусу, полуниці, малини, смородини, суниці тощо). Для цього слід використовувати готовий тривідсотковий розчин. Обробка проводиться до періоду вегетації.
  5. Позбавлення від лишайників та мохів. Такі дерева обприскують розчином купоросу та води зі співвідношенням 300 (або 500, якщо ураження велике) грамів на 10 літрів. Обробка проводиться в 2-3 етапи кожної весни та осені.

Проте, користуючись залізним купоросом, слід пам’ятати:

  • він не сумісний з лугами та препаратами та фосфорній основі;
  • має високу кислотність, а тому сильніша концентрація може обпалити рослини;
  • не змішується з вапном та мідним купоросом.

Сезонність робіт

Кожен сад любить сезонні роботи. Відповідно, тоді є свої правила проведення конкретних процедур та використання конкретних препаратів.

Загалом, все ділиться на чотири сезонні роботи:

  1. Осінні. Збір урожаю, очищення саду від опалого листя. Обприскування, підкопування та підживлення дерев. Захист деяких рослин перед морозами.
  2. Зимові. Захист від холодів.
  3. Весняні. Чистка дерев, зрізування гілля, а також підживлення та обприскування, побілка.
  4. Літні. Загальна профілактика.

Важливо: слід дотримуватися сезонності та правил у догляді за конкретними рослинами. Так сад буде лише процвітати.

Як бачимо, немає нічого складного у догляді за садом. Особливо, коли застосовувати залізний купорос в правильних дозах та з правильною періодичністю. А ще – не забувайте про сезонність!

Коментувати

Попередня стаття

Єдина непереможна Україна. У Тернополі з великим сольним концертом виступить Іво Бобул

Наступна стаття

На дорозі Тернопіль – Скалат трапилася аварія: водій “Нісану” в’їхав у дерево