Категорії водійських прав в Україні

автошкола

Нарешті зважились записатися на навчання в автошколу свого міста? І першим важливим пунктом під час запису є вибір категорії, на яку ви збираєтеся вчитися.

Це може бути керування легковим або вантажним авто, водіння мотоцикла тощо. Які категорії водійських прав прийняті в Україні та чим вони відрізняються — розберемо це питання у всіх деталях, щоб ви змогли зробити правильний вибір на користь тієї чи іншої категорії.

Що таке “категорії водійських прав”?

Категорії водійських прав являють собою окремі дозволи на керування певним типом транспортних засобів. Кожна категорія вимагає окремого процесу “відкриття”, що включає проходження повного курсу навчання в автошколі та складання як теоретичних, так і практичних іспитів.

Для кожної категорії існують свої унікальні вимоги та обмеження, які варіюються залежно від складності. Деякі з них можуть бути просто пов’язані з віком і станом здоров’я водія, тоді як для інших категорій необхідно мати підтверджений досвід водіння.

Категорія А

Категорія А розділена на окремі підкатегорії, кожна з яких визначає, якими транспортними засобами ви можете керувати та які обмеження на керування діють. До підкатегорій A відносять:

  • А1 — дозволяє керувати дво- та триколісними транспортними засобами, які оснащені двигунами до 50 кубічних сантиметрів. Сюди входять такі види транспорту, як мопеди, моторолери тощо. Відкривати підкатегорію дозволяється з шістнадцятирічного віку.
  • А — мотоцикли та скутери з більшою потужністю. Категорія надає водію право керувати дво- та триколісними транспортними засобами, оснащеними двигуном на 50 кубічних сантиметрів. Сюди входять мотоцикли, включно з тими, що мають бічний причіп, а також більш потужні скутери та такий транспортний засіб, як моторолер. Як і у випадку з минулою підкатегорією, відкривати А можна з шістнадцятирічного віку.

Підкатегорія A1 не дає вам права керувати транспортом, який належать до іншої категорії, навіть якщо мова йдеться про А. Це означає, що якщо у вас є права категорії А1, вам не можна по закону керувати мотоциклами з двигунами більшої потужності та навпаки.

Категорія В

Категорія В — достатньо великий розділ, розділений на кілька основних підкатегорій зі своїми особливостями:

  • В1 — право керування трициклами та квадроциклами. Їх маса не повинна перевищувати 400 кг. Ця категорія доступна для отримання з вісімнадцяти років.
  • В — дозволяє керувати авто, яке по своїй масі не перевищує 3500 кг та з максимальною кількістю пасажирських місць до 8. Сюди входять легкові автомобілі, легкі вантажівки та мінівени. Отримання цієї категорії також доступне з вісімнадцятирічного віку.
  • ВЕ — право керування авто категорії В, але з причепом. Ця категорія доступна для отримання з дев’ятнадцятирічного віку, при чому на момент отримання категорії водій повинен мати досвід керування транспортом категорії В не менше, ніж один рік.

Категорія C

Категорія С водійських прав України є однією з найбільш затребуваних серед тих, хто хоче розпочати працювати в сфері водіння. Ця категорія поширюється на водіїв вантажних авто та має декілька підкатегорій, кожна з яких надає право керувати певним типом вантажної техніки:

  • С1 — право керування “легкими” вантажними авто, маса яких варіюється в межах 3,5-7,5 т. Такі автомобілі часто використовуються для вантажоперевезень дрібних речей в умовах міста. Наприклад, від складу до магазину, або для переїздів та перевезення меблів.
  • С1Е — право керування вантажними авто, які оснащені причепом з масою більше 750 кг. При цьому, маса причепа та автомобіля разом не повинна перевищувати 7,5 т.
  • С — є основною вантажною категорією, яка дає водієві право керувати вантажними авто з масою, яка більше 7,5 т. До цієї категорії входять важкі вантажівки, що дозволяють перевозити важкі вантажі.
  • CE — включає в себе вантажівки з масою, що перевищує 7,5 т з причепами, масою до 750 кг. Ця категорія вважається найбільш прибутковою для роботи водія.

Категорія Д

Категорія Д особливо підійде тим, хто мріє стати професійним водієм автобусів. Ця категорія “відчиняє двері” до керування автобусами різних типів та розмірів, надаючи широкий спектр можливостей для заробітку та професійного розвитку:

  • Д1 — право керування автобусами, обладнаними 16 місцями для перевезення пасажирів. До цієї підкатегорії також відносяться такі авто, як мінівени.
  • Д — право керування великими автобусами. Водії цієї категорії мають можливість керувати великими пасажирськими автобусами, призначеними для перевезення великої кількості пасажирів.
  • Д1Е і ДЕ — право керування автобусами з причепом з масою понад 750 кілограмів. Це дає більше гнучкості в організації пасажирських перевезень.

Наша Автошкола Одеса пропонує якісне навчання за основними категоріями та можете з легкістю здати на права з першої спроби. Записуйтеся на заняття — ми завжди раді новим студентам!

Коментувати

Попередня стаття

У Хоросткові внаслідок ДТП водій “Шкоди” отримав важкі травми

Наступна стаття

Вибір нового шляху: Робота водієм таксі на своєму авто