Вірусний гепатит А: як захистити себе від цієї недуги

В Україні зафіксовані випадки спалаху захворювання на вірусний гепатит А. Тому пропонуємо Вашій увазі невелике роз’яснення з приводу цієї недуги: симптоми та засоби профілактики. 

Відповіді від лікарки інфекціоністки Юлії Левчук, яка співпрацює з Національною Гарячою Лінією з питань вірусних гепатитів.

Вакцинація як захист

Почнемо з того, що найефективнішим захистом проти вірусного гепатиту А є вакцинація. 

Вакцинація від гепатиту А не занесена до календаря щеплень як обов’язкова. Тому щеплюються за бажанням і переважно за свій кошт.

Мити та кип’ятити

Сприяють поширенню вірусного гепатиту А брудні руки, «інфікована» їжа, тобто немиті овочі та фрукти, їжа, яка не пройшла ретельної термообробки, та «забруднена» вода.

Тому поради щодо профілактики досить стандартні – часто та ретельно мити руки. Овочі та фрукти також необхідно ретельно мити перед вживанням у їжу.

Вода має кипіти не менше 5 хвилин, саме стільки часу потрібно, щоб знищити вірус гепатиту А. У сухому середовищі він може існувати до 7 днів, у випорожненнях – до місяця, а у воді – протягом 3-10 місяців.

«Якщо один з членів сім’ї погано себе почуває – вкрай не бажано доручати йому приготування їжі для всіх інших. Якщо мова йде про вірусний гепатит А, то таким чином зросте ризик інфікуватися для інших членів родини», – пояснила Юлія Левчук, лікар інфекціоніст, яка співпрацює з Національною Гарячою Лінією з питань вірусних гепатитів.

Симптоми вірусного гепатиту А

Від інфікування до появи перших симптомів проходить від 14 до 28 днів.

Гепатит А починається з симптомів, подібних до грипу, до яких може додаватися нудота, блювота й рідкі випорожнення. Після цього жовтіє шкіра та склери, кал стає безбарвним. Як правило, людина відчуває полегшення самопочуття у другому періоді.  Ці симптоми є найбільш розповсюдженими при інфікуванні вірусним гепатитом А, проте вони присутні не у всіх хворих. Іноді гепатит А може проходити без подібних симптомів у вигляді звичайного ГРВІ.

Допомога та підтримка

За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, інфіковані гепатитом А, повністю одужують, і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби, але це не означає, що можна займатися самолікуванням.

У випадку нездужання варто перш за все звернутися до свого сімейного лікаря.

Фахівці Національної Гарячої Лінії з питань вірусних гепатитів готові надати підтримку та відповісти на запитання за телефоном 0-800-50-33-10. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України – безкоштовні.

Читайте також, Лікування алкоголізму Київ у клініці “МАА”

Коментувати

Попередня стаття

ПокерМатч: чудовий заклад для любителів азарту

Наступна стаття

У Тернополі водій “Шкоди” за вживання алкоголю після ДТП отримав 34000 грн штрафу