Ялинка у Палаці піонерів: історія, як святкували Новий рік раніше від MyKharkov.info

Радянського Союзу немає вже 30 років, але наші новорічні традиції досі мають слід звичаїв тієї епохи.

Деякі з тих звичок і традицій вже добре призабуті, а деякі протримались майже сто років. Разом з MyKharkiv згадуємо, як харків’яни відзначали це свято минулого століття.

Свято під забороною та його відродження

Після Жовтневого перевороту більшовики заборонили Новий рік, оголосивши це свято виключно «буржуйським» та релігійним. Проте відзначати його зовсім не перестали – харків’яни почали робити це таємно у родинному колі з традиційними привітаннями та подарунками, особливо для дітей. Але вже без ялинок та світських заходів. Чергові цими днями ходили вулицями міст і заглядали у вікна будинків, щоб визначити порушників.

Дивно, але перша ялинка у СРСР з’явилася у Харкові. На той час наше місто було столицею радянської України. Ініціатором повернення ялинки вважається 2-й секретар ЦК КП(б) України Павло Постишев.

ялинка28 грудня 1935 року у газеті «Правда» з’явилася стаття Постишева із закликом повернути дітям ялинку.

Перша в СРСР новорічна ялинка відбулася у харківському Палаці піонерів, 1935 року. На неї було запрошено 1200 дітей, а тривав захід понад шість годин. Відбір учасників відбувався за підсумками конкурсу маскарадних костюмів.

У той час діти прийшли на свято в костюмах революційних матросів, стаханівців, полярних льотчиків, а також популярних кіногероїв, що вже стали: Чапаєва, Петьки та Анки-кулеметниці.

1940-1950-і: війна та воскресіння традицій

У цей час ялинка остаточно стала символом Нового року та прикрасою свята. Незабаром сталася Друга світова війна, і людям стало не до свят. Місцеві жителі страждали від нестачі дров для обігріву та приготування їжі, тому про ялинку на якийсь час довелося забути. Після війни новорічних свят не відзначали. Лише 1947 року перший день року оголосили офіційним вихідним.

Новий рік в СРСР

Похилого віку харків’яни стверджують, що після війни традицію ставити публічну ялинку воскресили в парку Горького. Комсомольська правда пише, що на розі біля фонтану була колись лижна база, де збиралася молодь. Там у новорічні свята ставили невелику ялинку, але вона не була головною. Ялинка там стояла приблизно до смерті Сталіна. На початку 1950-х почали з’являтися телевізори у будинках. Саме цього свята приурочувалися прем’єри кінофільмів. Найбільш яскравим прикладом стала «Карнавальна Ніч»

Коментувати

Попередня стаття

У Бучачі помер чоловік, якого без свідомості доправили до лікарні з місцевого ТЦК

Наступна стаття

Крістіна Присяжнюк презентує трек «Весна» від автора пісень для GROSU та Камалії