10 цікавих фактів про Вроцлав

Найстаріше місто Польщі має чим здивувати. Чого лише варті архітектура та історичні пам’ятки, яких у Вроцлаві можна зустріти буквально на кожному кроці.

Проте сьогодні я розкажу вам про різноманітні цікавинки, що пов’язані з цією туристичною родзинкою Польщі:

1. Перші поселення на території сучасного Вроцлава з’явилися ще в далекому IX-X столітті. Саме тоді, згідно з даними науковців, тут оселився чеський князь Вратислав. Він збудував гарну фортецю, яку і назвав на свою честь. Проте більшість істориків стверджує, що це – лише гарна легенда.

2. Насправді ж дата заснування міста достеменно невідома. Саме тому місцеві вирішили почати відлік від 1000-го року нашої ери. І це не дивно, адже, згідно з літописами, у той час Болеслав Хоробрий та Імператор Римської Священної Імперії Оттон ІІІ збудували замок і собор, що став осередком римо-католицького єпископства. Так, у 2000-му році поляки відзначали тисячний день народження Вроцлава. Але і ця версія теж сумнівна!

3. Вроцлав – місто мостів. Їх тут понад 100 штук різних видів, розмірів та віку. Проте достеменно ніхто так і не порахував, скільки саме у місті переправ через водойми. Дехто стверджує, що мостів 118, інші – 125.

Вроцлав нічний

4. Ще з давніх давен символом міста є гноми. Підтвердження цьому – численні пам’ятники та скульптури цим казковим персонажам, розкидані по всьому Вроцлаву. При цьому на кожній скульптурі написана якась цікавинка про місто. Аби не шукати гномів вулицями міста, можна зайти на спеціальний сайт, де навіть вдасться проголосувати за улюбленця.

5. У Вроцлаві є свій Бермудський трикутник. Він розташований на перетині трьох відомих вулиць – Traugutta, Kościuszki и Pułaskiego. Як стверджують місцеві і туристи, тут завжди відбуваються дивні речі – від зникнення гаманця до зникнення автомобіля!

6. Містика місцевих парків. Саме Вроцлав є найзеленішим містом Польщі. Парки, сквери та інші зелені зони відпочинку займають ледь не 50% від усієї площі міста. Проте тут не обійшлося без містики. Так, багато парків побудовані на колишніх кладовищах. До прикладу, Південний парк спроектували на місці старих притулків. Ба більше, саме під ним є численні підземні кімнати, ходи від яких тягнуться під усім містом.

7. Вроцлав двічі міняв свою назву. Так, з моменту німецької окупації місто перейменували на «Бреслау». Проте така назва протрималася лише кілька років. З поверненням законного польського керівництва повернувся і звичний всім «Вроцлав».

8. Вроцлав – одне з небагатьох міст Польщі з доволі нестабільним кліматом. Особливо це можна відчути влітку. Так, вдень температура повітря сягає позначки 35-37 градусів вище нуля, тоді як вночі опускається до +5-0. До того ж, дощі тут часті гості.

9. У Вроцлаві досі збереглися різноманітні бункери. Деякі – ще з часів Наполеона. Їхня загальна кількість – понад 60 штук. Сьогодні більшість з них стали артоб’єктами, багато включено до туристичних маршрутів.

10. Мало хто знає, але через Вроцлав протікає понад 10 річок. Серед найвідоміших: Odra, Ślęza, Dobra, Stara Widawa, Bystrzyca, Oława, Czarna Woda, Strzegomka, Ługowina, Stabłówka, Leśna, Widawa, Ryńka, Brodówka, Zielona.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Варшава: 15 цікавих фактів про столицю Польщі

Коментувати

Попередня стаття

У Збаражі внаслідок ДТП загинув водій “Фольксвагена” (ФОТО)

Наступна стаття

Сергій Надал: Тернопіль став гуманітарним допомоговим центром Воюючої України