Екстракляса: хто є хто у чемпіонаті Польщі з футболу

Краковія, чемпіонат Польщі

Польський чемпіонат однозначно не серед найсильніших у Європі – у таблиці коефіцієнтів УЄФА польські клуби перебувають нині наприкінці третього десятка.

Та для нас він цікавий, крім того, що це наші географічні сусіди, насамперед, великою кількістю вітчизняних легіонерів у цій першості. У різні роки в Польщі грало до сотні українців і шість десятків лише у вищому дивізіоні – Ekstraklasa. Це, можливо, не найзірковіші українські легіонери, хоча зустрічаються і дуже відомі імена.

А ще неодноразовим чемпіоном Польщі була команда із… українського міста. Однак це траплялося ще до другої світової війни, отож, варто звернутися до історії.

Історія

Чемпіонат Польщі стартував у 1913-ому, а першим чемпіоном стала Краковія. Далі через воєнні дії першої світової кілька першостей або не проводили, або не завершували, і наступний чемпіонат підсумували аж у 1921-ому, а виграла його знову Краковія. А ось починаючи з 1922 року в Польщі домінує Погонь зі Львова. Львів’яни виграють чотири чемпіонати поспіль (1922-26 рр., у 1924 він знову не проводився), а загалом до початку другої світової війни Погонь 10 разів (!) була в числі призерів. Досягнення у 4 титули досі – у топ-7 польського футболу.

У 1946-ому чемпіонат Польщі, звісно, відновився на території дещо іншої країни, і львів’яни більше в тій першості не грали.

Виділити якийсь один суперклуб, який би домінував у Польщі, не просто, і тут ми скоріше говоримо про «велику четвірку»: 15 чемпіонських титулів у столичної Легії, по 14 – у Руха із Хожува і Гурника із Забже, 13 – у краківської Вісли. По 7 чемпіонств – у Леха із Познані і Краковій, а по 4 – у Відзева із Лодзя і згаданої Погоні. Решта клубів мають менше титулів.

Сучасність

У нинішньому чемпіонаті Польщі грають 18 команд. Вони розігрують першість у два кола, тобто кожен клуб має зіграти з кожним двічі (вдома і на виїзді), а загалом – по 34 матчі. Система нарахування очків стандартна — за перемогу 3 пункти, за нічию — 1, за поразку — 0. Чемпіоном стає команда, яка набере найбільше очків.

Нині в чемпіонаті Польщі перерва, яка стартувала ще перед Різдвом і триватиме до 2 лютого. У першості команди вже зіграли 19 турів. Лідирує Лех із Познані, який набрав 41 очко, на 4 очки менше має Погонь із Щецина. Легія і Вісла – на 5 і 6 місцях.

Єврокубки

Клуби з Польщі поки не вигравали Кубок чемпіонів, а останнім часом рідко доходять навіть до групової стадії. Однак двічі клуби з цієї країни грали в півфіналі цього євротрофею: Легія – у 1970-ому, а Відзев – у 1983.

У Кубку кубків Гурнік із Забже у 1970 році дійшов до фіналу, але там поступився Манчестер Сіті – 1:2. Це був поки єдиний польський фінал за історію єврокубків.

У Кубку УЄФА досягнення польських клубів ще скромніші. Найвище піднялася Сталь із Мелеца, яка у 1976 році дійшла до чвертьфіналу. Там поляки дали бій німецькому Гамбургу, але поступилися 1:1 і 0:1.

Нині Польща в таблиці коефіцієнтів УЄФА розташувалася на 28-ій позиції. Всі клуби з цієї країни традиційно вибули з євротурнірів ще восени.

Така позиція в таблиці коефіцієнтів дає можливість Польщі виставити 4 клуби у єврокубках: один — у Лізі Чемпіонів (на першому кваліфайн-раунді) і ще три – в Лізі конференцій (всі – у відборі). У Лізі Чемпіонів виступала Легія, яка пробилася до третього раунду відбору, але далі вибула в Лігу Європи. Там столична команда пройшла четвертий раунд відбору, але в групі посіла останнє місце. Інші польські клуби вибули з Ліги конференцій ще влітку: Погонь із Щецина в другому відбірковому раунді, Шленск із Вроцлава – в третьому, а Ракув із Ченстохова – у четвертому.

Наші у Польщі

Українці почали відкривати польський футбол відразу після розвалу Союзу. Вже у сезоні 1991/92 рр. там опинився цілий загін із харківського Металіста (він, до речі, в кінці 1980-их грав навіть у єврокубках від СРСР) – імена Сусло, Ралюченко, Колоколова і Деревінського були на слуху в українських уболівальників. А з Шахтаря до Польщі переїхав Корнієць.

З тих пір у польському чемпіонаті було, як мінімум, 2-3 українці, пізніше ця цифра виросла до 5-6, а останнім часом – до 10-12. Ну, а справжньою легендою Відзева з Лодзя є вихованець київського Динамо Андрій Михальчук, який грав у Польщі протягом 12 сезонів. І 10 з них – за Відзев. А у Тараса Романчука взагалі вся професійна кар’єра припала на чемпіонат Польщі і він все ще грає там.

Топ-5 українських легіонерів в елітному дивізіоні чемпіонату Польщі (проведені матчі і голи):

  1. Тарас Романчук (Ягеллонія Білосток – 2014-2022) – 237 (26).
  2. Андрій Міхальчук (Відзев – 1992-2002) – 223 (25).
  3. Олександр Шевелюхін (Гурнік – 2011-18) – 104 (6).
  4. Володимир Костевич (Лех – 2016-21) – 100 (1).
  5. Сергій Пилипчук (Корона – 2013-17) – 94 (8).

А загалом серед українських футболістів у Польщі засвітився навіть… Олег Саленко. У сезоні 2000/01 Саленко зіграв один матч за Погонь із Щецина, після чого завершив активну кар’єру. Нині за варшавську Легію виступає гравець збірної України Ігор Харатін.

Читайте також:
«Динамо» зацікавлене у придбанні гравця «Шерифа»

Коментувати

Попередня стаття

У Дарахові п’яний водій “Рено Лагуни” в’їхав в електричну опору

Наступна стаття

4,42 проміле: на Об’їзній Тернополя п’яний водій виїхав на зустрічну і скоїв ДТП