Які бувають розміри кондиціонерів і як вибрати відповідний

Багато хто, хто наважується на капітальний ремонт, збирається встановити кондиціонер, але його покупка частіше відкладається на закінчення робіт.

Це правильне рішення: навіщо купувати обладнання, а потім зберігати його кілька місяців. Залишається питання: як спланувати дизайн приміщень, грамотно розрахувати відстань «траси» та підвести «живлення», коли покупка пристрою ще тільки в планах?

nIXigzYAMbL892Fv0DhhLM1mAKacBpj30EXqzZ3NJV_LVQmt0L-DNpvH1aQ3bJH_6Oe3FvUyvOrP-KpbsDSKJDycohpaNEt6ZElT0ZXOvI2cu6Vt78FEHmy5G56hEw7Tk6L2-XM-xR7J

Все просто – більшість систем має типові розміри зовнішнього/внутрішнього блоків кондиціонера. Знаючи це, можна спланувати ремонт ще до закупівлі побутової техніки. Щоб вам було простіше, ми описали типові габарити кондиціонера та варіанти розмірів обладнання у статті нижче.

Навіщо знати розміри спліт-систем?

  1. Щоб надати актуальне технічне завдання дизайнеру інтер’єрів. Людина, що моделює майбутню кімнату в програмі чи папері, повинна знати розмір внутрішнього блоку кондиціонера, щоб грамотно продумати ергономіку майбутнього інтер’єру.
  2. Щоб розробити проєкт проведення. Електрик, який продумуватиме і монтуватиме електропроводку в стінах, повинен знати, де стоятиме побутова техніка, щоб грамотно розташувати розетки та підведення кабелів.
  3. Щоб пробурити отвори у приміщенні ще на стадії активного ремонту. Знаючи характеристики/розмір кондиціонера та його зовнішнього блоку, буде неважко розрахувати, де проходитиме «траса».

Чи є стандарт у габаритах?

Багато виробників дотримуються певних стандартів у техдизайні кондиціонерів, тому їх можна вважати типовими для цих пристроїв. Це дає можливість розпочати ремонт, а вже потім вибирати конкретну спліт-систему. Проте хочемо помітити, деякі моделі блоків може бути нестандартними, тобто. мати унікальні габарити. У цьому випадку техніка та її особливості вивчаються на початку ремонту приміщень, ніж наробити помилок у проєктуванні.

Типорозміри внутрішніх блоків

Для деяких власників економія місця у кімнаті – це головне завдання ремонту. Розраховуйте, що мінімальні розміри блоку кондиціонера становлять:

  • Висота: 24-25 см;
  • Ширина кондиціонера: 70-74 см;
  • Глибина: 18-19 см.

Поширені серед користувачів, так звані на професійному жаргоні, спліт-системи «сімки» та «дев’ятки» з такими габаритами:

  • 25-39 см;
  • 70-90 см;
  • 20-24 см відповідно.

Максимальні розміри внутрішнього блоку кондиціонера становлять:

  • 30-32 см;
  • 110-112 см;
  • 30 см відповідно.

Типорозміри зовнішніх блоків

Розміри зовнішнього блоку кондиціонера часто забувають врахувати щодо ремонту, проте це не правильно. Так, пристрій виноситься з кімнати, але варто звернути увагу на його локалізацію: від цього залежатиме розташування фреонової траси, точка буріння стіни, а також відстань з’єднання між собою блоків. Отже, повернемось до габаритів.

Малопотужні, побутові кондиціонери мають зовнішній блок компактніших розмірів:

  • Висота: 400-500 мм;
  • Ширина кондиціонера: 650-700 мм;
  • Глибина: 200–250 мм.

Обладнання середньої потужності, яке встановлюють у невеликих за площею магазинах та кафе, мають більший розмір:

  • 500-600 мм;
  • 700-750 мм;
  • 250-300 мм відповідно.

Найбільші розміри зовнішнього блоку кондиціонера промислового призначення, які працюють на великі за площею приміщення: ТЦ, супермаркети, склади, офісні будівлі. Габарити:

  • 600-650 мм;
  • 750-860 мм;
  • 300-320 мм відповідно.

Ви можете помітити, що чим потужніший пристрій, тим більші деталі, і тим більше корпус блоку. Однак варто враховувати, що час не стоїть на місці – сьогодні можна знайти досить потужні кондиціонери з невеликими блоками у системі. Однак вартість таких агрегатів буде на порядок вищою.

Як підібрати оптимальні розміри кондиціонера

Перше, на що варто звернути увагу, не розміри зовнішнього/внутрішнього блоків кондиціонера, а потужність системи її має вистачити на заплановане охолодження приміщень. Коли ви уточните цей параметр, відсіється більшість моделей: залишаться тільки ті, що відносно підходять вашому об’єкту.

Уважно вивчіть список кондиціонерів, що залишився, і обчисліть середній доступний габарит: це основа, на яку ви покладатиметеся, розробляючи план ремонту. Ідеально – вибрати точну модель пристрою, щоб знати її характеристики та габарити заздалегідь.

Що робити, якщо стандартні габарити не підходять

Коли кондиціонер монтується після закінчення ремонту, часто виходить, що стандартні розміри зовнішнього та внутрішнього блоків не здаються ідеальними. У цьому випадку запропонуємо кілька порад, які іноді рятували становище:

  1. Пошукайте нестандартні та рідкісні моделі обладнання. Можливо ви знайдете те, що потрібно, і систему зможуть привезти на замовлення;
  2. Розгляньте іншу локацію/стіну/кімнату для розташування блоку кондиціонера;
  3. Спробуйте переставити меблі у приміщенні; усунути те, що заважає встановити доступну модель;
  4. Розгляньте варіант установки стельового чи підлогового кондиціонера;
  5. Відмовтеся від типової спліт-системи: встановіть вентиляцію з охолодженням повітря, що надходить.

Коментувати

Попередня стаття

Инструменты для рыбалки DRESS, их особенности

Наступна стаття

У Тернополі двоє хлопців викрали “Волгу” та здали її на металобрухт