Пам’ятники Тернополя: Іван Франко, Степан Бандера та Іван Горбачевський (фото)

Як вже неодноразово згадувалося, у Тернополі є понад сотню пам’ятників. Деякі з них й дійсно неймовірні.

До прикладу, «Дерево без коріння», «Випадкова зустріч», чи не єдиний в Україні телепам’ятник і навіть пам’ятник пам’ятникові.

Проте ми не можемо завершити нашу добірку без згадування відомих науковців, культурних діячів та борців за свободу рідного краю.

Пам’ятник Іванові Франку

пам'ятник Іванові ФранкуЧи не найпопулярнішим постаментом науковцю є власне скульптура Івана Франка у повен зріст. Розташована вона на вулиці Гетьмана Сагайдачного навпроти будинку редакції «Вільне життя плюс» та вулиці Валова.

Автором пам’ятника став відомий скульптор Данило Чепіль. Він з бронзи та граніту виготовив кількаметрову фігуру й постамент. Офіційно скульптуру відкрили 28 травня 1995 року.

Автор проєкту зобразив відомого письменника та культурного діяча у повен зріст. Франко стоїть з книжкою в руках в глибокій задумі.

Сьогодні пам’ятник Іванові Франку – найпопулярніший постамент у Тернополі. У теплу пору біля нього щовечора грають вуличні музиканти, під час святкувань тут облаштовують відкриті сцени, ярмарки, покази мод тощо.

Погруддя Володимира Гнатюка

Погруддя Володимира ГнатюкаНа території студмістечка національного педагогічного університету, одразу ж навпроти центрального корпусу розташоване погруддя того, на чию честь і названий виш – Володимира Гнатюка.

Увіковічили в бронзі пам’ять відомого українського вченого 8 жовтня 1999 року. Автором проєкту став скульптор Володимир Мельник.

Сьогодні поблизу пам’ятника проводяться головні святкування та урочистості університету.

На жаль, більше інформації про погруддя немає.

Пам’ятник Іванові Горбачевському

пам'ятник Іванові ГорбачевськомуНа вулиці Руській поблизу входу до одного з корпусів – морфологічного – медичного університету розташований пам’ятник відомому науковцеві, академікові Івану Горбачевському.

Відкрили бронзовий постамент 4 червня 2004 року.

Скульптором проєкту став Олександр Маляр, архітектором – Руслан Білий.

У їхньому баченні Горбачевський постає в задумі. Академік сидить на лавці, вдивляючись у горизонт над озером.

Пам’ятник Степанові Бандері

пам'ятник Степанові БандеріЧи не найголовніша постать в історії українського народу увіковічена в Тернополі у парку імені Тараса Шевченка, одразу навпроти облдержадміністрації. Офіційно гранітний постамент відкрили 26 грудня 2008 року. Скульптором проєкту був Роман Вільгушинський.

До слова, виготовляли постамент повністю у Тернополі. А саме – на заводі «Оріон».

Ідея встановити пам’ятник Бандері у тернополян зародилася ще задовго до самого процесу створення. Проте лише 20 липня 2007 року чиновники оголосили конкурс на найкращий проєкт.

Щороку біля пам’ятника проводять різноманітні події, мітинги. Зокрема, 1 січня – урочисті заходи з вшанування пам’яті провідника ОУН.

Частина пам’ятників Тернополя не увійшла до нашої добірки через брак інформації.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

ВО “Батьківщина” підтримала кандидатуру Леоніда Бицюри на посаду очільника Тернополя

Наступна стаття

Празник Різдва Пресвятої Богородиці: традиції та історія святкування