Великдень 2022: історія, традиції та звичаї святкування

Великдень

Великдень – найсвітліше свято у році. Ба більше, це найдавніше та найголовніше християнське свято, яке відзначають в усьому світі. Це свято має найвищий статус торжества, оскільки віщує Воскресіння Ісуса Христа.

Великдень відзначають за місячно-сонячним календарем, завдяки чому він має перехідну дату. У 2022-му році Пасху святкуватимуть 24 квітня.

Історія свята

Назва свята походить з давньогрецької та у перекладі буквально означає «великий день».

Загалом, є декілька версій походження назви свята. За однією з них, торжество почали називати «Великоднем» («Великий День») наприкінці першого тисячоліття – після приходу християнства на сучасні українські землі. До того ж, як гласить легенда, в день, коли Христос воскрес, яскраво світило сонце, як того не було ніколи раніше.

Щодо слова «Пасха», воно походить від старозаповітного свята Песах. Його відзначали юдеї, як пам’ять про звільнення від єгипетського полону. Саме в цей час і розп’яли Ісуса.

Щодо самого Великодня, свято знаменує Воскресіння Ісуса Христа, як символ нового життя та прощення усіх гріхів.

Звичаї святкування

Щороку Великдень святкують в різні дні, оскільки дата залежить від місячно-сонячного циклу.

На Пасху люди йдуть до церкви, святять традиційний хлібець – паску, а також сир, крашанки (розмальовані зварені яйця), м’ясні вироби, хрін.

Святковій божественній літургії передує семитижневий, або 40-денний, строгий піст, на час якого слід відмовитися від м’яса, молочних продуктів та яєць, необхідно скасувати всі гуляння, розваги тощо. Цей час потрібно провести в молитві та смиренності.

Великий або Чистий четвер – за кілька днів до Великодня – день для очищення. Це стосується як самої людини (її душі, гріхів), так і оселі, в якій вона проживає. У цей день добре пекти паски та фарбувати крашанки. Проте категорично заборонено веселитися, ворожити та з кимось сваритися.

Страсна п’ятниця – день розп’яття і смерті Ісуса. Це найсуворіший день всього посту. В п’ятницю люди повністю відмовляються від їжі, моляться в церкві. В цей день заборонено протикати землю, щось різати та й узагалі брати до рук гострі предмети. Кажуть, що випрана в цей день білизна, покриється кров’ю. Єдине, що можна робити у п’ятницю – пекти хліб чи паску. До слова, саме в цей день в церквах виносять Плащаницю.

Традиції

В українського народу (та й не лише у нас) традицій на Великдень – безліч. Зокрема, в цей день (або в один з трьох днів свят) поминають мертвих – священники відправляють богослужіння на гробах. Святкову трапезу починають молитвою та куштуванням крашанки, опісля їдять паску. А сам Великдень вважають початком справжньої весни.

Є і багато вірувань, зокрема:

  1. Земні скарби у великодню ніч світяться яскравими вогниками.
  2. В цей день в Бога можна випросити все, що завгодно.
  3. Щоб розбагатіти, слід на Великдень вмитися зі срібного посуду.
  4. Під час богослужіння з першим ударом дзвонів можна випросити здоров’я. В цей час Бог зцілює навіть важкохворих.
  5. На Великдень слід встати до світанку, аби не проспати своє щастя.
  6. В цей день слід веселитися, інакше можна весь рік сумувати.

Є і деякі застороги:

  1. Не займатися хатніми справами.
  2. Освячені продукти не викидати та не давати їсти тваринам.
  3. Подружжю на людях забороняється христосатися – це до розлучення.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Вітання з Великоднем: найкращі побажання у прозі, віршах та на листівках (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Поблизу Теребовлі масштабна аварія: зіткнулися чотири автомобілі (ФОТО)

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 23 квітня (ВІДЕО)