Квітковий рай: на Тернопільщині створені плантації лаванди та калів (ФОТО, ВІДЕО)

Попри те, що сезон цвітіння більшості квітів уже завершується, тернополяни мають змогу побувати в кількох незвичних локаціях. Їх туристи та фотолюбителі все прозвали «квітковим раєм».

Чи не найпопулярнішим став тернопільський Прованс, розташований на Збаражчині. Там Оксана Федчишин на великому полі виростила сотні кущів лаванди. Усе для того, аби бути «не як всі».

«Поле я отримала у спадок. Величезний шмат землі, з яким треба щось робити, – розповіла жінка журналістам. – У мене є город для вирощування фруктів та овочів, тому вирішила створити щось оригінальне, аби бути не як всі».

Квіти жінка збирала кілька років, скуповуючи кущі лаванди різних сортів. А якщо детальніше – то аж з далекого 2008-го.

«Лаванди – дороге задоволення. Я знала, що хочу отримати в кінцевому результаті, тому впевнено йшла до мети, купуючи щороку по 10-20 кущів».

До слова, не лавандою єдиною приваблює туристів місцина. Так, пані Оксана хвалиться десятками інших квітів. Зокрема: піонами, гібіскусами, рудбекіями, кореопсисами, дельфініумами, пенстемонами тощо.

Туристам власниця квіткової плантації тільки рада. Для додаткового заохочення жінка навіть облаштувала фотозони з плетеними автентичними кріслами, кошиками, атмосферними пледами.

Вхід до квіткового раю вартує 50 гривень з людини.

Найкомфортніше до тернопільського Провансу добиратися власною автівкою. Так, Збаразькою трасою варто доїхати до села Зарубинці, а там за сільрадою звернути вліво, в поле. Опісля проїхати ще хвилин п’ять.

Другий квітковий рай знаходиться у селі Підгайчики Теребовлянського району. Там чоловік виростив море різнобарвних калів. Квіткове диво розгорнулося прямо на городі між кукурудзою та картоплею.

«Моя любов до калів почалася з випадкової зустрічі, – сміється власник плантації Василь Романчак. – Кілька років тому в Теребовлі на ринку побачив цю диво-квітку й буквально закохався. Скуповував їх по одній, шукаючи щоразу нові кольори та види».

Сьогодні у чоловіка кілька сотень саджанців різних видів та кольорів. Поле буквально майорить жовтими, фіолетовими, рожевими, білими відтінками.

«Зараз вже легше, оскільки навчився самотужки їх розводити. Не треба викидати сотні гривень за саджанець. Проте слід уважно доглядати за кожною квіточкою, не забуваючи про добрива».

Як зізнається пан Василь, охочих сфотографуватися в калах багато. Самі ж туристи кажуть, що квіти їм до вподоби, оскільки лаванда й соняхи вже «приїлися».

З Тернополя до Підгайчиків можна добратися прямим рейсовим автобусом (або ж з пересадкою в Теребовлі). Поїздка триватиме півтори години.

До слова, вхід на квіткову плантацію обійдеться у 400 гривень.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

Аварія на трасі Почаїв-Кременець: чоловік упав з мотоцикла і отримав травму хребта

Наступна стаття

Аварія у Тернополі: велосипедист влетів під автомобіль “Нісан”