Головний розподільний щит (ГРЩ)

Головний розподільчий щит (ГРЩ) містить у собі набір апаратури для забезпечення введення, обліку та розподілу електроенергії в мережах трифазного змінного струму напругою 400/230 В частотою 50-60 Гц з глухозаземленною нейтраллю.

Також ГРЩ може здійснювати функції контролю, управління, передачі даних і захисту електричних ланцюгів, розподільчих або групових, як на житлових будинках, так на громадських і промислових об’єктах. Як правило, ГРЩ встановлюється у приміщенні електрощитової будівлі або об’єкта.

За габаритами ГРЩ залежно від кількості та характеристик пристроїв, що входять до нього, може виготовлятися:

  • у шафі навісного/вбудованого виконання;
  • у шафі підлогового виконання (однопанельне виконання);
  • у кількох шафах підлогового виконання (багатопанельне виконання).

ГРЩ багатопанельного виконання зазвичай включають кілька функціональних панелей: вступна панель, секційна панель, розподільна панель.

У якості вступних і секційних апаратів можуть бути використані як вимикачі-роз’єднувачі, так і автоматичні вимикачі. Вступні та секційні автоматичні вимикачі найчастіше вибираються викотного типу для забезпечення видимого розриву. При наявності декількох вводів можливе виконання автоматичного введення резерву (АВР) для однієї або декількох секцій ліній, що відходять.

При складанні щитів ГРЩ для реконструкції існуючого або будівництві нового розподільного щита необхідно врахувати багато різноманітних параметрів: габарити (для можливості транспортування до місця встановлення), тип виконання захисту від вологи та пилу, необхідність встановлення приладів обліку та контролю, спосіб монтажу (навісні, підлогові) зручного та функціонального підключення відповідних та відхідних кабелів (радіуси вигину кабелів враховуються), необхідність використання клемних колодок, розширювачів для кабельних підключень (найбільш актуально при використанні паралельного підключення декількох кабелів великого перерізу), перспективи розвитку (% обсягу щита для резерву) та безліч інших параметрів, про які знають фахівці E.NEXT. На сайті можна отримати консультацію та поради щодо вибору обладнання від кваліфікованих спеціалістів. Обирайте готові рішенння для бізнесу.

Джерело інформації для написання статті: https://enext.ua/uk/services/glavnyy-raspredelitelnyy-shchit/.

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині зійшли вагони: рух поїздів обмежено

Наступна стаття

У Бучачі горів житловий будинок