6 рівнів автоматизації автомобіля

Деякий час безпілотні автомобілі вважалися майбутнім автомобільної промисловості, але коли саме автомобіль стане автономним?

Офіційно існує 5 рівнів автоматизації, які були встановлені Товариством автомобільних інженерів (SAE. Чим вищий щабель, тим більша автоматизація. А якого б рівня автоматизації не був ваш транспортний засіб, зверніть увагу на підбір фарби для авто онлайн ми радо в цьому допоможемо. Тож продовжимо і розглянемо кожен ступінь і його значення.

Рівень 0 – без автоматизації водіння

У цій категорії водій повністю контролює транспортний засіб. Транспортні засоби Рівня 0 обмежені такими функціями безпеки, як попередження про сліпі зони або виїзд зі смуги руху.

Рівень 1 – Допомога водієві

Перший рівень описує будь-який транспорт із технологією, яка контролює лише один аспект водіння. Зазвичай це буде або система підтримки смуги руху, або круїз-контроль.

Технологію такого рівня можна було вперше побачити наприкінці 1990-х на автомобілях Mercedes-Benz. Більшість нових автомобілів, які продаються сьогодні, відповідатимуть стандартам рівня 1.

Рівень 2 – часткова автоматизація

Це коли принаймні два аспекти водіння автоматизовані, ці автомобілі можуть поєднувати кілька функцій для виконання більш складних завдань, таких як зміна швидкості, зміна смуги руху та паркування. Відома система автопілота Tesla офіційно відповідає стандартам рівня 2.

Незважаючи на те, наскільки розумною може здатися ця технологія, водії все одно повинні тримати руки за кермом під час водіння, щоб вони могли втрутитися, якщо щось піде не так.Незважаючи на те, наскільки розумною може здатися ця технологія, водії все одно повинні тримати руки за кермом під час водіння, щоб вони могли втрутитися, якщо щось піде не так.

Рівень 3 – Умовна автоматизація

Ось де технологія дійсно робить крок вперед. Автоматизовані автомобілі третього рівня можуть самостійно приймати майже всі рішення на дорозі. Ці автомобілі можуть точно визначати навколишнє середовище, а також поведінку водія, щоб ефективно пересуватися по міських районах. Водій, як і раніше, зобов’язаний бути присутнім біля керма та бути готовим втрутитися, однак йому дозволяється відводити очі від дороги та руки від керма, поки автомобіль їде сам.

Авто з таким рівнем інтелекту постійно випробовуються, і деякі транспортні засоби тільки починають з’являтися. Безпека має першорядне значення під час створення будь-якого автомобіля без водія, і наразі це є найбільшим каменем спотикання для транспортних засобів рівня 3. Авто також має естетично виглядати, на сайті PaintBox вам залюбки допоможуть підібрати всі необхідні лакофарбові покриття.

Рівень 4 – висока автоматизація

Не вимагає участі людини. Ці машини не потребуватимуть водія, тому добре підійдуть для служб таксі та прокату автомобілів, де можна приїхати до ваших дверей і доставити вас у потрібне місце.

Поточні обмежувальні правила та не розвинена технологія стримують ці типи транспортних засобів.

Рівень 5 – Повна автоматизація

Повністю автономні транспортні засоби зможуть їздити будь-куди в будь-який час. Технологія, необхідна для цих автомобілів, буде настільки передовою, що вони зможуть їздити в місцях, де немає чіткої дорожньої розмітки, і зможуть приймати логічні рішення лише за частки секунди. Не буде потреби ні в кермі, ні в педалях, пасажири зможуть розслабитися, коли автомобіль доставить їх у вибране місце.

Автоматизація рівня 5 є метою багатьох виробників, але досягти цієї мети буде дуже складно. На розробку автомобілів, які можуть безпечно їздити будь-де самостійно, знадобиться ще багато років.

Де безпілотні автомобілі?

Ідея безпілотних автомобілів існує вже багато років, і багато хто передбачав, що це буде десятиліття автоматизованих транспортних засобів, які керуватимуть дорогами – тож де вони?

Простіше кажучи, безпілотні автомобілі ще недостатньо безпечні чи надійні. Змусити комп’ютер безпечно орієнтуватися на жвавих вулицях – це дуже складне завдання.

Однак багато виробників продовжують інвестувати багато часу та ресурсів у створення безпілотних автомобілів, і в найближчі роки можуть відбутися подальші прориви, тому слідкуйте за цими рівнями автоматизації!

Коментувати

Попередня стаття

Не повернувся додому зі школи: у Копичинцях розшукали зниклого хлопчика

Наступна стаття

На Підгаєччині з палаючого будинку врятували 57-річного чоловіка