Подорож з дитиною: коли їх можна розпочинати та як безпечно організувати поїздку

подорож діти

Літо – найкращий час для подорожей, та бажання вирушити в поїздку не стає меншим із появою дитини в родині.

Навпаки, важливість гарного відпочинку навіть збільшується. Однак у цьому разі варто брати до уваги насамперед потреби малюка. Ретельна підготовка та врахування всіх нюансів стане запорукою спокійної та приємної подорожі, сповненої тільки яскравими враженнями.

подорожДжерело: https://naditok.com.ua/ua/

Про що потрібно пам’ятати, плануючи поїздку з маленькою дитиною?

Збори поспіхом у цьому випадку недоречні, важливо добре все продумати. Не завадить заздалегідь замислитися над тим, наскільки легко буде забезпечити дитину належним комфортом в дорозі, та й узагалі чи підходить обране місце призначення для відпустки з дітьми. Педіатри, наприклад, не рекомендують перші ж поїздки починати зі зміни кліматичного поясу – краще вибрати щось ближче. Крім того, можна поцікавитися аналогічним досвідом інших батьків.

З якого віку можна вирушати в поїздки?

Більшість лікарів стверджує, що планування подорожі за кордон з дитиною можливе тільки з півторарічного віку. Водночас немає жодних серйозних приводів уникати подорожей із новонародженими.

Що приблизно очікує батьків, залежно від віку їхнього чада:

  • До року. Неможливо передбачити, як немовля відреагує на таку подорож. Однак значущий момент у тому, що такі маленькі діти в перший рік свого життя три чверті всього часу проводять уві сні. Тому найімовірніше, що більшу частину поїздки дитина буде спати. Особливо, якщо подорож здійснюється в автомобілі.
  • 1-2 роки. У цьому віці діти вже більш активні, їх набагато складніше заспокоїти та відвернути увагу іграшками або розповідями. Тому кожна тривала поїздка з дитиною в цьому віці найімовірніше буде наповнена стресом.
  • 2-4 роки. Малюк безумовно оцінить подорож. Йому буде вкрай цікаво спостерігати за навколишнім світом. Тож дитячі психологи рекомендують продумати все так, щоб було менше одноманітності.
  • 4+ роки. Ніяких серйозних проблем виникнути в дорозі не повинно. Дитину не важко буде зайняти іграшкою, книжкою або планшетом з дитячими іграми. Однак не варто забувати про перерви, щоб хоча б просто розім’ятися та подихати свіжим повітрям.

Як правильно організувати подорож?

Важливо подбати про безпеку. У малюка має бути автокрісло. Також не варто з дитиною до 4 років їздити в тривалі поїздки на далекі відстані. Малюк може швидко втомлюватися і в підсумку зовсім не злюбити подорожі. Невеликі поїздки, навпаки, допоможуть звикнути. Також дитину слід морально підготувати – пояснити, що можна буде робити в дорозі, а що ні.

Виїзд рекомендується запланувати приблизно о 5-6 ранку. Не тільки тому, що дороги в цей час більш-менш вільні. Малюки так рано зазвичай теж ще сплять, а якщо врахувати тепле оточення і затишні погойдування в машині, вони можуть проспати ще кілька годин поспіль.

Вирушаючи в подорож з дитиною, ризикувати не слід. Буде правильніше завчасно забронювати номер у готелі або знайти квартиру в місці призначення. Маршрут також рекомендується спланувати заздалегідь.

подорож діти

Що потрібно купити для малюка

Цей список того, що треба взяти в дорогу з дитиною, можна використовувати як пам’ятку речей першої потреби для крихітки:

  • автокрісло;
  • паперові серветки;
  • пляшечки зі смочками;
  • все необхідне для годування;
  • запасний одяг;
  • кілька улюблених іграшок;
  • одноразові пелюшки;
  • памперси та засоби гігієни;
  • пластикові ложечки;
  • прогулянкова коляска або переноска;
  • слинявчики.

Як видно, в організації подорожі навіть із маленькою дитиною немає нічого складного. Тому не варто позбавляти себе можливості провести час усією сім’єю і гарненько відпочити. Важливо також не забувати про правила безпеки в місті та на водоймах. Про них має знати й дитина.

Коментувати

Попередня стаття

У Більче-Золотецькому лісництві внаслідок ДТП загинув водій “Жигулів”

Наступна стаття

Графік відключення світла у Тернопільській області на 29 червня