Для патрульної поліції закупили 200 електрошокерів. Наскільки безпечна ця зброя?

В Україні для патрульної поліції закупили 200 електрошокерів. Вже скоро ці прилади розділять між правоохоронцями з різних регіонів країни.

11 листопада 2020 року Уряд погодив законопроєкт про внесення змін до статті 45 Закону України «Про Національну поліцію». Це було зроблено для вдосконалення правових підстав застосування правоохоронцями електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Як уточнили в МВС, закон раніше дозволяв застосовувати електрошокер (п2 ч4 ст 32 та п6 ч3 ст 45 Закону «Про Національну поліцію»), проте не охоплював широкого спектра дії приладу. Нововведення дозволить розширити можливості експлуатації та детально опише варіативності подій.

Переваги, здавалося б, очевидні. На відміну від гумових куль, електрошокер не травмує людину. Проте це лише на перший погляд.

Як дослідили журналісти ТСН, протипоказань до застосування електрошокового пристрою декілька. Зокрема, прилад небезпечний для людей, які страждають серцево-судинною недостатністю, психічними розладами, нещодавно перенесли інфаркт чи інсульт. Для цієї категорії осіб одного удару електрошокером достатньо, аби спровокувати суттєве погіршення самопочуття й навіть зупинку серця.

Ба більше, у світовій практиці траплялися сотні випадків смертей здорових людей, які зазнавали ударів електричним струмом. Так, згідно зі статистикою Міжнародної правової організації, за останні 11 років тільки у США після застосування електрошокера померли понад пів тисячі осіб. Більшість з них при затриманні навіть не були озброєними.

Трагічний випадок стався і з жителем Тернопільщини у Польщі. Там кількома тижнями раніше під час затримання 44-річного громадянина України місцеві правоохоронці застосували електрошокер. Чоловік помер через кілька годин.

Попри всю небезпеку правоохоронці не вбачають у використанні паралізаторів нічого поганого й небезпечного. Аби це підтвердити дію приладу на собі вирішив перевірити керівник патрульної поліції України Євген Жуков.

«Не скажу, що це приємне відчуття, але всі 5 секунд я був при тямі, – каже Жуков. – Головне – правильно застосовувати електрошокери. Тоді не буде ніякої небезпеки й травм».

У Києві правоохоронців використовувати електрошокер навчає тренер Олександр Мілюков. Як зазначає експерт, дві стріли з напругою у 1500 вольт не можна направляти в голову, шию, пах та зону грудей.

«Електрошокери направлені на втихомирювання неозброєних зловмисників, які не є небезпечними для правоохоронців та інших громадян, – каже Олександр Мілюков. – Це доволі великий спектр правопорушень… Сам електрошокер дозволяє заспокоїти порушника, при цьому не завдаючи йому серйозних ушкоджень».

Наразі в поліції закупили 200 приладів. Вже скоро їх розділять між правоохоронцями з різних міст України.

Христина СЛОТА

Коментувати

Попередня стаття

Помер начальник управління комунального майна Тернопільської міської ради Володимир Мединський

Наступна стаття

На Тернопільщині розшукують безвісти зниклу 16-річну дівчину (ФОТО)