Поновлення строків розгляду адміністративних справ: коли це можливо

Судове провадження характеризується тим, що деякі дії, передбачені ним, наприклад, подання апеляційної скарги, мають бути виконані у строки, визначені законом.

Відповідно до чинного законодавства, термін подання апеляційної скарги на рішення суду в адміністративних справах становить 10 днів. І досить часто трапляється так, що людина з певних причин пропускає строки оскарження і рішення вступає в силу. Чи є в таких випадках іще шанс його оскаржити і якщо є, то як це можна зробити? Детальніше про це читайте у нашому матеріалі, де ситуацію прокоментує юрист Альва Прайвесі.

Строки розгляду адміністративних справ

Термін розгляду адміністративних справ становить 90 діб з часу складання протоколу про адміністративне порушення. Це означає, що якщо з часу виявленого ймовірного порушення минуло більше трьох місяців, то справа в таких випадках закривається у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до адмінвідповідальності.

Винятком є тільки порушення ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортними засобами), де строк давності розгляду справ становить 1 рік.

Така норма в українському законодавстві з’явилася кілька років тому і запровадили її для того, щоб любителі нетверезої їзди не могли уникати відповідальності шляхом затягування розгляду справи.

Виклик до суду

Адміністративні справи розглядаються в присутності особи, яка притягується до відповідальності. Але можна розглядати і за відсутності особи, якщо є підтверджуючі дані про своєчасне її оповіщення та відсутність клопотань про відкладення розгляду.

Відтак, чимало адміністративних справ, особливо що стосуються дрібних порушень, якраз розглядаються без присутності особи, що притягується до відповідальності.

І не рідко виходить так, що про прийняте судове рішення в адміністративній справі людина дізнається уже тоді, коли спливли терміни його апеляційного оскарження. Чому так трапляється і як виправити ситуацію?

Виклик до суду здійснюється шляхом вручення судової повістки під особистий підпис особи, що притягується до відповідальності. Проте чимало недобросовісних громадян свідомо уникають отримання повістки з метою затягування справи та її подальшого закриття у зв’язку із закінченням строків притягнення до адмінвідповідальності.

Відтак, для боротьби з такими хитрунами зараз чинним законодавством передбачені і альтернативні методи завчасного оповіщення про виклик до суду. Це може бути вручення судової повістки близьким родичам, шляхом надсилання СМС-повідомлення чи надсилання повістки електронною поштою. Також можливе оповіщення шляхом публікації оголошення про виклик до суду на офіційному сайті суду. Така методика зараз практикується районними судами досить часто, хоча якраз вона є малоефективна.

Звісно ж далеко не кожен громадянин переглядає сайти районних судів, тож і потім виходить, що про виклик до суду людина дізналася уже після того, коли рішення прийнято.

Апеляційна скарга та поновлення строків її подання

У справах про адміністративні порушення суд виносить постанову, у якій особу, що притягується до відповідальності:
1. визнає винною і призначає передбачене законодавством покарання;
2.  визнає невинною і закриває провадження у справі;
3. закриває провадження у зв’язку із закінченням строків давності.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили через 10 днів з дня її прийняття, якщо не було подано апеляційної скарги. Якщо таку скаргу було подано, тоді постанова набирає законної сили після завершення апеляційного розгляду, або ж може бути скасована чи частково змінена апеляційним судом.

Адвокат юридичної компанії “Альва Прайвесі” Ілля Шапошніков пояснює:
“Пропущення строків подання апеляційної скарги звісно ж погано для особи, яка вважає себе невинуватою у вчиненні порушення, але все ж таки це не безвихідь. Навіть якщо постанова суду першої інстанції вже набрала законної сили, іще є шанс її оскаржити.
Для цього до апеляційної скарги потрібно додати іще клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження. У такому клопотанні потрібно вказати поважну причину пропущення 10-денного строку для подання апеляційної скарги та належним чином підтвердити її. Норми чинного КУпАП (Кодексу України про адміністративні порушення) не містять вичерпного переліку підстав, які вважаються поважними для поновлення строку на подання апеляційної скарги. У кожному окремому випадку суд це вирішує індивідуально.
Проте, як свідчить судова практика, найчастіше такими підставами можуть бути:
1. Хвороба особи, яка притягувалася до відповідальності;
2. Тривале відрядження, від’їзд за межі населеного пункту тощо;
3. Неналежне оповіщення про виклик до суду.
Звісно ж, що кожна із цих вказаних причин має бути підкріплена відповідними доказами”.

Якщо ви зацікавлені в отриманні юридичної консультації щодо відновлення строку для подання апеляційної скарги чи у розгляді адміністративної справи, звертайтеся до адвокатського об’єднання “Альва Прайвесі”. Також ця юридична компанія надасть вам кваліфіковану правову допомогу і з ряду інших питань.

Команда юристів АЛЬВА ПРАЙВЕСІ принципово чесна з клієнтом і тверда та наполеглива по відношенню до опонентів при вирішенні спорів. При зверненні за правовою допомогою адвокати компанії “Альва Прайвесі” допомагають в більш ніж 95% випадків.

Коментувати

Попередня стаття

Чим збивати високу температуру

Наступна стаття

Тернопільська “Нива” в гостях обіграла “Епіцентр” і вийшла на третє місце у групі