Тернополяни прибрали область від 63000 кг сміття: Let`s do it Ukraine оголосили офіційні результати наймасштабнішого прибирання в Україні

Більше 280 тисяч ековідповідальних українців у 24 регіонах 16 вересня 2023 року долучилися до Всесвітнього дня прибирання разом з 70 мільйонами учасників у 191 країні світу з метою формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до довкілля.

    “Щиро дякуємо кожному хто приєднався, сьогодні екологія – на часі, як ніколи! Наша країна щодня потерпає від екоциду, наше довкілля зруйноване. Потрібно разом балансувати екосистему, тому що це все впливає на наше життя, здоров’я, їжу, воду, повітря тощо. Саме проведення Всесвітнього дня прибирання в Україні показує всьому світові, що українці готові боротися за свою землю, за своє довкілля і ми всі прагнемо жити у чистоті та добробуті. Запрошуємо кожного громадянина приєднатись до найбільшого екоруху країни та разом відновлювати країну екологічно відповідально до Перемоги!”зазначила координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні Юлія Мархель.   

    Під час традиційних толок 282 874 учасників очистили 18 442 локацій у 24 областях України.

До події долучилися також ековідповідальні громадяни у прифронтових регіонах та містах. Зокрема, взяли участь місцеві мешканці Херсонської, Донецької та Луганської областей. Також громадяни разом видалили видалили 796 389 гігабайтів цифрового сміття. Всього учасники зібрали 2 421 тонн сміття, з яких 140 тонн відходів здали на переробку. Вагу зібраного сміття можна порівняти із 110 максимально завантаженими фурами!

   Тернополяни спільними зусиллями очистили 340 локацій. До Всесвітнього дня прибирання на Тернопільщині долучилися 9933 учасники, що разом зібрали вражаючу кількість сміття – 63 077 кілограм, з яких 5610 кілограм відходів здали на переробку. Також було видалено 8722,1 гігабайт цифрового сміття.

   Приєднувалися українці за кордоном, зокрема, три локації у Німеччині, а також до події приєдналися представники Посольства України в Естонії, ОАЕ, Українці в Італії Словаччині, Польщі, Швейцарії, Сінгапурі, Республіці Кіпр, Пакистані, Португалії, США, Іспанії, Болгарії, Австрії. Таким чином українці подякували приймаючим містам та мали змогу зустрітися зі своїми співвітчизниками. 

    Подія відбулася у різних форматах залежно від географічного розташування та безпекових особливостей регіону: 

  • Для всіх, онлайн – Цифрове прибирання (видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів).
  • Колективні прибирання на території установ, організацій.
  • Традиційні прибирання (виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування).
  • Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» (сортування вторинної сировини та відправка на переробку).
  • Розбір завалів.

  На частині локацій  учасни сортували знайдене та здавали на переробку: пластик, скло, метал, жерстяні банки та папір. Що знайшли? Найпоширенішим сміттям стали: одноразовий посуд, пакети, недопалки, скляні та жерстяні бляшанки, пластикові пляшки, засоби особистої гігієни, фантики та зламані іграшки. Цього року поширеними знахідками стали: уламки ракет, залишки снарядів трупи тварин, памперси, шприци. Цікавими знахідками стали: старовинна монета та золота прикраса, диван.

 Спеціально до Всесвітнього дня прибирання Let`s do it Ukraine разом з військовими розробили інструкції з мінно-вибухової справи, щоб зробити толоки якомога безпечнішими. Перед початком прибирань представники Українського Червоного Хреста проводили інформаційну сесію з мінної безпеки та майстер-класи з надання першої допомоги людям і тваринам. 

   “Всесвітній день прибирання – один із найяскравіших, потужних, масових за своїм охопленням волонтерських акцій  у світі і в Україні. Цього року подія відбувається у надзвичайних умовах, але вона проводиться із дотриманням правил безпеки, які роз’яснені учасникам, і ще раз приверне увагу всього світу до погіршення екологічного стану України, до якого призводять воєнні дії. Тому дякую нашій активній молоді, яка здатна об’єднатися заради відновлення нашої країни. Дякую великій команді «Let’s do it Ukraine» за надзвичайні зусилля, які організація докладає на екологічному, а також гуманітарному фронті, і є прикладом об’єднання зусиль багатьох організацій заради перемоги у війні.”наголосив під час виступу Заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний. 

   Організатор Всесвітнього дня прибирання в Україні Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World», Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World», Всеукраїнським молодіжним центром за підтимки Міністерства молоді та спорту України.

   Генеральний партнер корпорація «Біосфера», логістика організована в рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти, друзі проєкту Лакталіс Україна та ЧЕЛЛА Україна.

  Інформаційні партнери: телеканал “Київ”, ADV Expert, Тернопіль 1, Суспільне Тернопіль, радіо “Файне Місто”, “Ух-радіо”, “Вуличне радіо”, інформаційна агенція “Терен”, громадсько-політичне видання “Нова Тернопільська газета”, незалежні новини міста Тернопіль “20 хвилин”, інформаційний сайт новин “Тернополіс“, інтернет-видання “Погляд”.

   На рівні Тернопільської області організаційно сприяли: Управління молоді спорту і іміджевих проектів ОВА, Управління ЖКГ Тернопільської міської ради, Управління Екології Тернопільської міської ради, Рада бізнесу Тернополя, Центр Науки міста Тернополя.

  Організатори дякують за підтримку постійним партнерам харчової промисловості: ТОВ “ФМ ХЛАДОПРОМ”, Тернопільській пивоварні “Опілля”, доставці води “Evro Voda”, мережі супермаркетів “АТБ”, мережі доставок і піцерій “Pronto piza”, мережі пекарень “Маленька пекарня”.

Також дякують Громадським Організаціям міста Тернополя за співпрацю: ФРІ Тернопіль, Червоний хрест, СД Платформа, AIESEC in Ternopil, ВПО Тернопіль, Молодіжний центр міста Тернополя. 

     Особливу подяку за підтримку та сприяння висловлюють Київській міській державній адміністрації, Управлінню екології та природних ресурсів КМДА та Департаменту міського благоустрою, Департаменту суспільних комунікацій КМДА, окрема вдячність Національному комплексу «Експоцентр України»  та Товариству червоного Хреста України.

     Організатори також дякують кожному учаснику, який зробив свій внесок у збереження довкілля України та Світу, запрошуємо кожного долучитись до найбільшого екоруху країни! 

Коментувати

Попередня стаття

Cпівачка RODZYNKA презентує нову відеороботу “Мам”, присвячену найріднішій людині

Наступна стаття

Борщівські рятувальники ліквідували пожежу житлової будівлі