Хвороба Крона – симптоми, лікування та дієта

болить живіт

Хвороба Крона – це захворювання травної системи, при якому спостерігається хронічне запалення деяких відділів травного тракту.

Воно може охоплювати будь-яку його частину – від рота до заднього проходу. Детальніше про цю недугу розповідається на порталі https://privit.com.ua/.

Що таке хвороба Крона?

Хвороба Крона класифікується як запальне захворювання кишечника. Виразковий коліт також відноситься до цієї ж категорії. Захворювання зустрічається з однаковою частотою в обох статей. Зазвичай воно починається в молодому або в середньому віці.

Симптоми хвороби Крона

Хвороба Крона має загальні симптоми та місцеві симптоми, залежно від локалізації запальних уражень. До неспецифічних загальних симптомів відносяться: лихоманка, слабкість та втрата ваги.

При класичній формі захворювання, коли вогнища локалізуються в тонкій кишці, в залежності від їх протяжності можуть проявлятися:
1. біль у нижній або середній частині живота;
2. болі в животі посилюються після їжі;
3. діарея (часто зі слизом і кров’ю);
4. стеаторея;
5. анемія;
6. електролітні розлади
7. прогресуюче виснаження і недоїдання.

Клінічна картина залежить від локалізації уражень. Якщо запальні зміни розташовані в ротовій порожнині, то можуть виникнути афти (виразки слизової оболонки рота), біль у роті та яснах. При ураженні стравоходу основними симптомами є біль при ковтанні і порушення ковтання.

При ураженні шлунка і дванадцятипалої кишки симптоми можуть бути схожі з виразковою хворобою шлунка – болі в животі, блювота. Ураження, розташовані в товстому кишечнику, викликають біль внизу живота і діарею. Якщо вони також вражають область анального отвору, розвиваються виразки, абсцеси, тріщини тощо.

Причини хвороби Крона

Причини хвороби Крона до кінця не відомі. Кишкова флора, змінена факторами навколишнього середовища, ймовірно, відіграє важливу роль. Люди з мутацією гена білка NOD2, розташованого в 16-й хромосомі, піддаються більшому ризику розвитку захворювання.

Дієта при хворобі Крона

У хворих на хворобу Крона значно знижується якість життя, особливо в періоди загострення захворювання. Захворювання є хронічним і тому вимагає суворої дієти. При запальних захворюваннях кишечника пацієнт повинен дотримуватися легкозасвоюваної дієти з обмеженням жирів і підвищеною кількістю білка.

Раціон повинен бути багатий залізом і вітамінами (особливо фолієвою кислотою і В12). Продукти повинні мати низький глікемічний індекс. Краще вибирати рослинні жири, додані холодними, наприклад, рапсову олію, лляне масло, масло зародків пшениці, оливкова олія.

Дієта залежить від стадії захворювання. У період загострення дотримуються рідкої, а потім напіврідкої дієти протягом 2-3 днів. Потім вживають гіркий чай, мінеральну воду без газу, протерті компоти, манну, рисову або вівсяну кашу, добре розмочені сухарі. Слід уникати молока – у більшості людей із захворюваннями кишечника діарея посилюється.

У період діареї для купірування симптомів доцільно вживати продукти, що знижують моторику кишечника і мають запорну дію. У період ремісії дієта повинна бути адаптована до індивідуальних потреб хворого і його сприйняття певних продуктів і страв.

Діагностика та лікування хвороби Крона

Діагноз ґрунтується на ендоскопічному, патогістологічному та рентгенологічному дослідженні. Вибір методу лікування хвороби Крона залежить від локалізації уражень і наявності ускладнень. Захворювання має хронічний перебіг з періодами загострень і ремісій. Комплексне лікування включає:
1. аліментарні методи (дієта, збагачена спеціальними препаратами);
2. фармакологічні та біологічні препарати, протидіарейні препарати, при необхідності анальгетики та антибіотики;
3. хірургічні методи.

Додатково рекомендується:
1. відмова від куріння;
2. підтримка імунітету і запобігання інфекціям;
3. уникнення надмірних стресів;
4. заповнення дефіциту поживних речовин.

Хвороба Крона – ускладнення

Найчастішим ускладненням є спонтанне утворення нориць — з’єднань між органами. Також можуть виникати абсцеси, кишкова непрохідність (рідко), крововиливи, підвищений ризик розвитку раку товстої кишки, жовчнокам’яна хвороба, сечокам’яна хвороба, артрит та багато іншого.

Підсумок

Хвороба Крона відноситься до групи запальних захворювань кишечника. Запальні вогнища можуть розташовуватися від порожнини рота до заднього проходу. Клінічні симптоми хвороби Крона залежать від локалізації уражень. Найпоширеніші симптоми включають біль у животі, діарею, лихоманку та втрату ваги.

При хворобі Крона https://privit.com.ua/khvoroba-krona/ необхідно дотримуватися певної дієти і відмовитися від куріння. Терапія включає медикаментозне лікування, хірургічне втручання та дієтологічне лікування. При появі подібних симптомів необхідно звернутися до гастроентеролога для діагностики захворювання.

Коментувати

Попередня стаття

Автомобільні килими: де купити і які обрати?

Наступна стаття

Алюмінієві вікна, двері та розсувні системи: які переваги і де замовити