Суд покарав винуватця смертельної ДТП, яка трапилася поблизу Тернополя

Умовний термін з позбавленням права керування на два роки присудили у Тернополі винуватцю аварії за участі чотирьох автомобілів.

Дорожньо-транспортна пригода трапилась торік у грудні, один із водіїв загинув. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 7 жовтня 2021, який набрав законної сили 9 листопада. Фігурант справи – уродженець  с. Доброводи Збаразького району Тернопільської області, одружений, тимчасово не працюючий,  інвалід ІІІ групи, раніше не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, аварія трапилась 2 грудня 2020 о 8-й ранку на дорозі «Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече», біля повороту на Байківці Тернопільського району. Водій «PEUGEOT Partner» із двома пасажирами рухався із швидкістю 80-90 км/год зі сторони Кременця у напрямку Тернополя.

Спробувавши обігнати невстановлену слідством вантажівку, біля Байківців перелаштувався у ліву смугу і, не впоравшись з керуванням, в’їхав в задню частину авта «TOYOTA Rav4», яке стояло з увімкненим світловим покажчиком лівого повороту і збиралось повернути на Байківці.

Після зіткнення з  «TOYOTA Rav4», некерований  «PEUGEOT Partner» відкинуло на зустрічну смугу, де воно зіткнулось з вантажівкою «DAF XF 95.430» з напівпричепом. Внаслідок цього зіткнення у вантажівки виникли несправності рульового керування і вона виїхала на зустрічний транспортний потік і зіткнулась з «SKODA Fabia». Водій останньої, який їхав з одним пасажиром в салоні, загинув на місці.

Таким чином порушення водієм автомобіля «PEUGEOT Partner» правил дорожнього руху перебуває в прямому причинному зв`язку з настанням ДТП та спричиненням смерті. Його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся, повністю погодився зі всіма зібраними досудовим розслідування доказами та відмовився від їх дослідження.

Зважаючи на це і на думку інших учасників справи, суд не став їх досліджувати. Прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав його винним та присудив 5 років тюрми з позбавленням права керування на два роки. На підставі ст. 75 КК звільнив від основного покарання, призначивши три роки іспитового строку. Також суд сказав стягнути з нього понад 24 тис грн. за проведені експертизи.

Потерпілі, до слова, просили суд не позбавляти його волі та повідомили про часткове відшкодування ним моральної шкоди, яка підлягає до відшкодування ним безпосередньо.

Олена РОМАНЮК

Читайте також по цій темі:
В аварії поблизу Тернополя зіткнулися 4 автомобілі – загинув 29-річний водій “Шкоди”

Коментувати

Попередня стаття

До пенсіонерки з Шумщини на Миколая прийшов розбійник із сокирою і відібрав усі гроші

Наступна стаття

2,72 проміле: на Теребовлянщині п’яний водій розповів у суді, що був лише пасажиром