30 вражаючих фактів про Україну (ВІДЕО)

цікаві факти про Україну

З нагоди 30-річчя Незалежності пропонуємо Вашій увазі добірку – 30 вражаючих фактів про Україну

Історія

1. Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдено в Україні, у селі Межиріччя Рівненської області. Йому 14,5-15 тисяч років. Мапу вибито на кістці мамонта.

2. Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010 – 1054 н.е), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі.

3. Автор першої в світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 г, у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

4. Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі.

5. Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем.

6. Перша гасова лампа винайдена у Львові у 1853 р., і в цьому ж році в одному з Львівських шпиталів здійснили першу операцію при гасовій лампі.

7. Тернополянин (а точніше уродженець Гримайлова) Іван Павлович Пулюй (1845—1918 рр.) — перший український фізик світового рівня, співзасновник рентгенології. Є думка, що своїм відкриттям Рентген багато в чому зобов’язаний лампі саме тернопільського вченого. Іван Пулюй домігся найвищої на той час якості Х-променевих фотографій, опублікованих у європейській пресі. А виконана у США одним з його електровакуумних апаратів рентгенограма вперше у світі зафіксувала перелом людської кінцівки.

8. У місті Дніпро розташований один з найбільших заводів з виготовлення озброєння та космічної техніки. Саме тут було виготовлено перший в історії штучний супутник Землі, а його запуск вважається початком космічної ери.

Географія

9. Україна — найбільша за площею країна Європи. Площа — понад 600 тисяч кв. км. На нашій території помістилися би по дві Італії, Польщі і Великих Британії, шість Португалій, сім Чехій, п’ятнадцять Нідерландів і 300 князівств Монако.

10. На території України зосереджено чверть всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю.

11. Наступний факт — також тернопільський. Найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична». Вона розташована — на Борщівщині. Це гіпсова печера на глибині 20м, протяжністю 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю загалом, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

12. В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу.

13. Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту в світі складає 86 кілометрів, а прокладений він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

14. Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів.

15. Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Це одна з найбільших за довжиною і площею басейну річок Європи. Бере початок з болота Аксеннінський Мох на південних схилах Валдайської височини і впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. 65% площі басейну ріки перебувають на території України.

16. Одним з найбільш романтичних та унікальних місць в Україні вважається Тунель Кохання біля смт Клевань. Ботанічне диво розташоване у лісовому масиві на відрізку майже чотири кілометри та утворене сплетінням дерев та кущів, які утворюють коридор у формі арки.

17. Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

18. Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні. Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон.

Най…

19. Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі, і вона йде під землю на 105 метрів. Станцію побудували однією з перших, в 1960 році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні сховища для політичної верхівки.

20. Найкоротша головна вулиця у столичних містах-мільйонниках, але в той же час одна з найширших і мальовничих — вулиця Хрещатик у столиці України Києві. Її довжина усього 1225 метрів.

21. Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак з найбільшою у світі вантажопідйомністю – Ан-225 “Мрія”. Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі “Мрія” виконує комерційні вантажні перевезення.

Культура

22. Найстарішим діючим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

23. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

24. Українский духовий інструмент «Трембіта» — найдовший музичний духовий інструмент у світі.

25. Населення України одне з найбільш освічених. Кількість людей з вищою освітою на душу населення вища, ніж середньоєвропейський рівень. Україна займає 4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Економіка

26. Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс — у Києві, біля залізничного вокзалу. Цей заклад щороку незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.

27. На момент проголошення незалежності в Україні було 19,4 мільйона свиней, а сьогодні – лише 6,19 мільйона. Незважаючи на стереотип «любителів сала», середній українець з’їдає усього 18 кг свинини на рік. Це в три рази менше, ніж з’їдає, наприклад, німець.

28. У 2020 році Україна побила рекорд з експорту меду, ставши головним постачальником цього корисного продукту в Європу. Країна також стабільно залишається лідером експорту зернових культур і сільськогосподарської продукції.

29. 11 мільйонів українців відпочивали за кордоном торік, незважаючи на всесвітні обмеження. І крім стандартних Єгипту, Болгарії, Чорногорії великий попит мали розкішні Мальдіви, ОАЕ, Домінікана. У цьому році на пляжах Туреччини найбільше українських туристів та й попит на внутрішній туризм породив зростання цін і розширення туристичних напрямків.

30. І наостанок — незаперечним залишається той факт, що українки найгарніші. А хто бачив кращих, то най йому очі повилазять!!!

Підготував Роман КИПИБІДА

Читайте також:
13 цікавих фактів з життя Івана Франка

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Козові: свіжі вакансії за серпень

Наступна стаття

Робота у Кременці: свіжі вакансії за серпень