Пекан, макадамія та волоські горіхи: чим вони корисні

Існує багато різновидів горіхів, які можна знайти в супермаркетах, фруктових і овочевих магазинах і більш спеціалізованих магазинах, як наприклад, fruit-time.ua/catalog/gorihy.

Протягом багатьох років багато досліджень підкреслювали користь регулярного вживання горіхів для організму людини. З цієї причини горіхи все частіше входять в раціон і рекомендуються як перекус, який підходить всім, дорослим і дітям.

Переваги вживання горіхів

Пропонуємо вашій увазі перелік основних аспектів харчування, які зробили цей тип їжі справжнім «рецептом довгого життя»:
1. Ненасичені жири. Жири, що містяться в горіхах, складаються в основному з ненасичених і поліненасичених жирних кислот. Адекватне та збалансоване споживання ненасичених жирів з дієтою, і зокрема заміна насичених жирів ненасиченими жирами, допомагає знизити та нормалізувати рівень холестерину в крові та зменшити ризик виникнення хвороб серцево-судинної системи. Щоб повністю скористатися перевагами, пов’язаними зі споживанням горіхів, завжди краще споживати їх натуральними, не смаженими чи солоними.
2. Рослинні білки. Горіхи також є хорошим джерелом рослинних білків. Вміст білка в горіхах робить їх чудовою альтернативою для доповнення дієти вегетаріанців і особливо веганів, оскільки в дієті, яка передбачає повне виключення тваринних білків, вони повинні бути доповнені джерелами рослинного білка. Інший цікавий аспект стосується того факту, що споживання рослинних білків асоціюється зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань порівняно з тваринними білками.
3. Вітаміни та мінерали. Горіхи містять мінерали та вітаміни, які особливо важливі для правильного функціонування організму та підтримки здоров’я. До найважливіших належать не тільки магній, хорошим джерелом якого є мигдаль, але також залізо, мідь, фосфор і кальцій. Вітаміни, які найбільше присутні в усіх видах горіхів, включають як вітамін Е, який допомагає захистити клітини від окислювального стресу, так і деякі вітаміни групи В.
4. Клітковина. Більшість видів горіхів, особливо очищені, також є чудовим джерелом нерозчинної клітковини. Споживання потрібної кількості харчових волокон на щоденній основі (еквівалентно приблизно 25 г клітковини на день для дорослої людини) пов’язано з кількома позитивними ефектами, включаючи скорочення часу проходження через кишківник, збільшення почуття насичення та допомогу в нормалізації рівня холестерину.
5. Глікемічний пік. Іншим важливим аспектом є те, що поєднання жирів, білків і клітковини, що містяться в горіхах, сприяє не тільки подовженню відчуття ситості, але й уповільнює настання глікемічного піку, який виникає після вживання їжі, що містить вуглеводи. З цієї причини горіхи є чудовою закускою, і в той же час, коли їх додають до страв, вони допомагають контролювати загальний глікемічний індекс страви з відповідними перевагами з метаболічної точки зору.

У світі існує багато видів горіхів. Кожен сорт має великий запас корисних речовин, вітамінів і мінералів. Про деякі з видів горіхів розповімо сьогодні детальніше.

Волоський горіх

Найпоширенішим у світі є волоські горіхи. По-іншому їх ще називаються грецькими, оскільки саме греки завезли ці горіхи із Західної Азії у Європу.

Волоські горіхи багаті поживними речовинами і можуть мати користь для здоров’я. Вони є чудовим джерелом ненасичених жирів, білка, клітковини та важливих поживних речовин, таких як вітамін Е, магній і цинк.

Вживання волоських горіхів може принести ряд переваг для здоров’я, зокрема:
1. Підтримка серцево-судинної системи: волоські горіхи містять ненасичені жирні кислоти, які можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові та знизити ризик серцево-судинних захворювань.
2. Поліпшення здоров’я мозку: волоські горіхи також містять омега-3 жирні кислоти, які дуже важливі для здоров’я мозку.
3. Зміцнення імунної системи: ці горіхи також багаті антиоксидантами, які можуть зміцнити імунну систему та захистити організм від вільних радикалів.
4. Контроль ваги: ​​волоські горіхи дуже поживні і можуть допомогти вам довше відчувати ситість, що може сприяти кращому контролю ваги.

Горіх пекан

Пекан – це горіхи дерева пекан, батьківщиною якого є Північна Америка. Вони мають вершково-горіховий смак, тверду оболонку і зовні є дещо схожими на волоські горіхи, але мають більш подовгасту форму. Пекан часто їдять як закуску, але також використовують у багатьох стравах, таких як тістечка, пироги, спреди та навіть каррі.

Чим корисний пекан?

Горіхи пекан містять білок, ненасичені жири, вітамін Е, цинк, магній і багато інших корисних речовин. Пекан може допомогти зміцнити серцево-судинну систему, регулювати рівень холестерину та знизити ризик серцевих захворювань. Крім того, вони також мають протизапальні речовини та можуть допомогти захистити організм від вільних радикалів.

Як пекан використовується в кулінарії?

Пекан можна використовувати на кухні різними способами. Їх можна використовувати як начинку для салатів, тортів і пирогів або спредів. Горіхи пекан також можуть бути чудовим інгредієнтом солодких і солоних страв.

Наприклад, їх можна використовувати в гострих каррі або в солодких десертах, таких як пиріг з пекан. Горіхи пекан – це смачне доповнення до будь-якої дієти. Вони багаті поживними речовинами і можуть мати користь для здоров’я. Купуючи пекан, важливо звертати увагу на свіжість і якість. Пекан можна їсти сирим, смаженим або запеченим, і він чудово підходить як закуска або як інгредієнт для багатьох страв.

Горіх макадамія

Тверда шкаралупа, м’яка серцевина – для жодного іншого виду горіха опис не буде настільки точним, як для горіха макадамії!

Своєю товстою темно-коричневою шкаралупою горіхи макадамії зовні нагадують наші каштани. Однак ми майже ніколи не бачимо круглих кісточкових горіхів, розміром близько 2-3 см разом зі шкаралупою, тому що їх можна розколоти лише машинкою, і тому шкаралупу часто очищають одразу після збирання.

Взагалі вирощування макадамії займає дуже багато часу, що робить макадамію найдорожчим горіхом у світі.

Походження

Смачні, хрусткі плоди дерева макадамії походять із тропічних лісів Австралії, де корінні жителі цінували їх як особливо поживні. Німецький ботанік Генріх фон Мюллер відкрив поживні горіхи в Австралії в 1858 році та назвав їх на честь свого друга доктора Джона Макадама.

Однак минуло близько 100 років, перш ніж горіхи макадамії з’явилися не тільки з диких дерев, але й з регулярного вирощування. Лише в середині 1960-х років австралійці відкрили гарні горіхи як успішний експортний товар.

Сьогодні горіхи макадамії настільки популярні, що іноді навіть виникають проблеми з постачанням, бо їх вирощування відносно обмежене.

Смак

М’які ядра кремового кольору горіха макадамії мають злегка солодкуватий смак, інтенсивний горіховий смак і тонкий маслянистий аромат.

Наскільки корисні горіхи макадамії?

Горіхи макадамії дуже калорійні та містять надзвичайно багато жиру. Однак це хороший жир, який має користь для здоров’я: різні дослідження показують, що вживання близько десяти горіхів макадамії щодня може знизити рівень холестерину в крові на 12 відсотків уже через чотири тижні.

На додаток до корисних для серця ненасичених жирних кислот, горіхи макадамії також містять велику кількість магнію, фосфору, кальцію та вітамінів групи В для хороших нервів і здоров’я кісток. Також високий вміст рослинного білка і ситної клітковини.

Якщо хочете скористатися всіма перевагами горіхів макадамії для здоров’я, то слід насолоджуватися ними несолоними: тільки так вони мають повний, доведений позитивний вплив на рівень холестерину!

Коментувати

Попередня стаття

Заліщицькі рятувальники ліквідували пожежу житлового будинку (ФОТО)

Наступна стаття

На Теребовлянщині внаслідок пожежі загинув 48-річний чоловік