Зручне освітлення для шаф-купе: ідеї та рекомендації

шафи-купе

Розсувні шафи зручні та ергономічні, а також дуже місткі. Та нерідко виявляється, що коли користувач підходить до меблів, світло від люстри опиняється позаду, й власна тінь заважає знайти потрібну річ.

Тому, якщо планується купить шафу купе, зокрема, великих розмірів та глибини, вдалим рішенням стане придбання моделі з підсвічуванням або ж його проєктування, коли меблі виготовляються на замовлення.

Так, якісна освітленість необхідна скрізь, але саме для шафи-купе важливо продумати підсвічування особливо старанно. І ось чому:

  • Розсувні двері не дозволяють відкрити шафу повністю, що обмежує потік світла з боків. Доросла людина шириною плечей майже цілком повністю перегороджує світло у секції шириною 60-80 сантиметрів.
  • Шафи-купе нерідко роблять глибокими, понад 80-100 см, а ще вони найчастіше розташовуються в дальньому кутку кімнати або в коридорі там, де світла найменше.
  • До вбудованих систем зберігання підвищені вимоги щодо кількості речей — сюди ставлять і коробки з дитячими іграшками, і порохотяг, і прасувальну дошку А чим більше речей, тим більше значення має освітленість.

Відповідно, шафа-купе з підсвічуванням значно підвищить комфорт проживання, адже доступ до вмісту буде швидким та зручним, а підготовка до виходу с оселі у справах не займатиме надто багато часу.

Що враховувати, плануючи освітлення внутрішнього простору?

Для забезпечення максимальної зручності варто прислухатись до таких рекомендацій:

  • Чим більше речей, тим більше має бути світла. При недостатньому освітленні перенапружується зір, доводиться шукати потрібну річ на дотик, складніше підтримувати порядок на полицях. Найкраще, щоб підсвічування було уздовж штанги для одягу, особливо якщо в шафі є темні кути (коли штанга заходить за секцію з полицями), в глибоких полицях (більш як 50 см завглибшки), всередині шухляд, де зберігаються різні дрібниці – косметика, аксесуари, біжутерія. Також можна підсвітити профілі розсувної системи, щоб простіше було очищати їх від пилу та дрібного сміття.
  • Краще, аби було встановлено кілька середніх джерел світла, ніж одне, але потужне. Для лінійних люмінесцентних ламп підхожою буде потужність 40–50 Вт/кв.м, для світлодіодної стрічки – 5-6 Вт/кв.м. Точкові світлодіоди розташовуються на кожній полиці так, щоб вони світили вниз, а не вперед − так пучок променів не сліпитиме очі.
  • Треба продумати систему увімкнення світла. Найзручніше − від єдиного вимикача на стіні поруч із меблями, або з датчиком руху (не потрібно думати про те, чи не забулося вимкнути світло). Живитися підсвічування може від електромережі або акумуляторних батарей − останній варіант підходить тим, у кого розетка далеко від шафи.

шафи-купе

  • Підсвічування можна змонтувати й в готовій шафі. Хоча краще купити шафу-купе в Києві з уже готовим підсвічуванням, кілька варіантів модернізації тої, яка уже стоїть. Це може бути монтаж світлодіодної стрічки безпосередньо на полиці, що живиться від електромережі або батарейок. Зручними є точкові світильники з датчиками руху (на батарейках). Довгі лампи підключаються до розетки, як звичайна лампа. Можуть застосовуватися й звичайні лампи-бра або лампи з кріпленням на прищіпці.

Великі вбудовані в нішу гардеробні вимагають багатоярусного освітлення. Раціонально, щоб воно включало верхнє світло за допомогою спотів чи інших приладів, лінійне підсвічування в глибині полиць та підсвічування дзеркала, за його наявності.

Коментувати

Попередня стаття

Что можно сделать, если ваши взаимоотношения с женой рушатся: рекомендации как их помочь сохранить

Наступна стаття

У Чорткові п’яний водій “Лади” попався поліції і отримав 40800 грн штрафу