Визначення овуляції: як розрахувати сприятливі для зачаття дні

визначення овуляції

Овуляція зазвичай відбувається один раз у кожному менструальному циклі. Вона є ознакою того, що організм жінки випустив нову яйцеклітину, яка готова до запліднення.

Знання симптомів та вміння визначення овуляції і фертильних днів дозволяють ефективно планувати дітей або запобігти вагітності.

Що таке овуляція?

Овуляція – це особливий час у менструальному циклі, коли нова, дозріла яйцеклітина переміщується в маткову трубу. Овуляція є піком фертильності протягом усього менструального циклу. Таким чином, секс у цей піковий період дає найкращі шанси зачати дитину.

Спостереження за менструальним циклом є одним із природних методів планування сім’ї і, у випадку здорової жінки з регулярними менструаціями, дозволяє планувати вагітність. Окрім спостереження за організмом, для визначення днів овуляції також використовують калькулятори чи тести на овуляцію.

Час овуляції зазвичай залежить від тривалості менструального циклу – коли він триває близько 28 днів, овуляція відбувається на 11 день. У разі більш тривалого циклу вона може наступити навіть на 18-й день.

Чи овуляція – це те ж саме, що і фертильні дні? Не зовсім. Зріла яйцеклітина може виживати близько 24 годин, тоді як сперматозоїди можуть виживати до 5 днів. Це означає, що завагітніти можливо навіть за кілька днів до овуляції! В результаті «вікно фертильності» становить не 24 години, а близько 6 днів.

Основні симптоми

Коли яйцеклітина дозріває і досягає відповідного розміру, вона вивільняється з яєчника і проходить по матковій трубі в матку. Протягом цього часу жінка відчуває ряд симптомів, які можуть вказувати на овуляцію.

Ось перелік основних симптомів овуляції:
1. Зміна цервікального слизу, який стає більш рясним. За консистенцією він нагадує білок курячого яйця.
2. Підвищений статевий потяг. Підвищення лібідо особливо виправдано – статевий акт в цей час може закінчитися зачаттям.
3. Можливі зміни в шийці матки, яка стає м’якшою, глибшою, вологою та відкритою під час фертильних днів.
4. Ніжні груди і підвищення базальної температури. Це результат дії прогестерону і може зберігатися деякий час, навіть до початку наступної менструації.
5. У деяких жінок під час овуляції може спостерігатися невелика кровотеча – це результат падіння рівня естрогену. 6. На овуляцію часто вказує біль у нижній частині живота, навколо яєчника, з якого вийшла яйцеклітина.
7. Деякі жінки під час овуляції також відчувають загострення нюху або смаку.

Щоб переконатися, що ці симптоми супроводжують овуляцію, варто провести тест на овуляцію.

Коли відбувається овуляція?

Зазвичай менструальний цикл триває від 23 до 35 днів і від нього залежить час овуляції. Оскільки цикл у кожної жінки дещо різний, не варто покладатися на середньопопуляційні дані – важливо спостерігати за своїм організмом і індивідуально визначати час овуляції. Найчастіше це відбувається за 12-16 днів до наступної менструації, але бувають випадки, коли це відбувається раніше або пізніше.

Намагаючись завагітніти, необхідно використовувати тести на овуляцію або вимірювати температуру тіла, спостерігати за виділенням слизу та іншими симптомами, що вказують на фертильність. Також може бути корисним календарний метод Огіно-Кнауса, який . Це дозволяє розрахувати фертильні та неплідні дні без самоспостереження. Однак парам, які не хочуть зачати дитину, слід утриматися від статевого акту у фертильні дні.

Коментувати

Попередня стаття

Гурт Kalush Orchestra презентував новий трек та кліп “Це любов”

Наступна стаття

У Монастириській громаді згоріла господарська будівля