Житель Монастирищини, який у літній кухні облаштував гуральню, отримав 85000 грн штрафу

алкоголь, підпільна гуральня

Рік умовно та 85 тис. штрафу присудили на Монастирищині чоловіку, обвинуваченому  у незаконному виготовленні алкогольних напоїв та їхньому збуті.

На пляшки із виготовленою рідиною чоловік клеїв підроблені марки підакцизного податку.

Про це йдеться у вироку Монастириського районного суду від 22 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженець с. Горішня Слобідка Монастириського району, з вищою освітою, неодружений, непрацюючий, раніше не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, у кінці травня 2020 року обвинувачений обладнав літню кухню під місце виготовлення алкогольних напоїв. На ринку у Монастириськах придбав корки для закорковування скляних пляшок, скляні пляшки з етикетками горілки різних виробників, клей ПВА. У кого і за скільки купив – поліція не встановила.

А на ринку в Івано-Франківську придбав 520 підроблених марок акцизного податку за ціною 20 коп за марку на суму 104 грн та 160 літрів етилового спирту за ціною 40 грн за літр на суму 6400 грн. Далі чоловік розводив спирт водою, вимірював міцність та доводив до потрібної – до 40%. Скільки чоловік виготовив алкогольних напоїв загалом, поліція не встановила.

Однак, як пише у вироку, 99,6 літрів розлив у різні пляшки з різними етикетками. Та згодом, прибувши на зупинку у село Добриводи, збув “клієнту”  товар на загальну суму  1300 грн. Йдеться про 20 пляшок по 0,5 л за ціною 25 грн за пляшку та 10 літрів спирту у п’яти пластикових ємностях по ціні 80 грн за літр.

Збував тому ж “клієнту” товар обвинувачений і у липні 2021 року на загальну суму 1800 грн, однак гроші отримати не встиг у зв’язку з викриттям його дій правоохоронцями. 18 липня у його помешкання поліція провела обшук та вилучила  використані корки, підакцизні марки, каністри та пляшки з рідиною із запахом спирту. Також фігурант справи добровільно видав поліції 20 пляшок виготовленої ним суміші.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст.204 КК, тобто незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, транспортування з метою збуту та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв та спирту етилового; за ч.2 ст.204 КК, тобто незаконне виготовлення алкогольних напоїв; за ч.1 ст.199 КК, тобто придбання, зберігання, перевезення з метою використання при продажу товарів, збуту, а також збут підроблених марок акцизного податку.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся, пояснив, що вчинив правопорушення через скрутне матеріальне становище.

Його “клієнт” у суді розповів, що був залучений до оперативної закупівлі в обвинуваченого у травні та у липні.

Загалом суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Відтак, визнав винуватим та присудив: за ч.1 ст. 204 – 85000 грн штрафу з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів; за ч.2 ст. 204 – три роки тюрми з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення; за ч.1 ст. 199 – три роки три місяці тюрми.

За сукупністю злочинів, шляхом часткового складання, визначив остаточне покарання у вигляді 3 років 6 місяців тюрми з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення та у вигляді 85000 гривень штрафу.

Покарання у вигляді штрафу суд сказав виконувати самостійно. А від відбування покарання у в’язниці  сказав звільнити, призначивши рік іспитового строку.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
Житель Тернопільщини організував три підпільних гуральні, на яких виготовляли коньяк та горілку (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Наталія Фаліон та “Лісапетний батальйон” виступлять у Тернополі з новою програмою

Наступна стаття

Робота у Шумську: свіжі вакансії за грудень