У Бучачі водій хотів відмазатися від двох штрафів за п’яну їзду. Що з того вийшло?

алкотестер, драгер

Бучацький районний суд розглянув дві справи щодо водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, перший факт порушення було зафіксовано 15 січня цього року у місті Бучачі. Близько другої години ночі на вулиці Залізничній працівники поліції зупинили водія автомобіля, який порушував правила дорожнього руху.

Під час спілкування у кермувальника були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки водій відмовився. Також відмовився і проїхати для огляду у найближчий медичний заклад.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні адвокат водія просив закрити справу за відсутністю складу порушення. Мовляв, чоловік не керував автомобілем і не був зупинений працівниками поліції як водій.

На думку захисника, доказів керування транспортним засобом у справі немає взагалі, а протокол поліцейські склали на чоловіка через давню неприязнь.

Також адвокат зауважив, що жодною нормою матеріального права не передбачено застосування працівником патрульної поліції мобільного телефону для фіксації факту порушення ПДР. Відтак, просив не враховувати відеозапис з мобільного в якості доказу.

Втім, суддя зазначила, що відеозапис, здійснений поліцейським з власного мобільного телефону, є електронним документом і тому є допустимим доказом.

Відтак, суддя врахувала усю інформацію, яка зафіксована на відео.

А також звернула увагу на те, що водій був зупинений через порушення правил дорожнього руху, а саме у темну пору доби їхав з увімкненим дальнім світлом фар, не перемикаючись на ближнє. На порушника винесли постанову про накладення штрафу у розмірі 510 гривень і він цієї постанови не оскаржував у суді, що в свою чергу є одним з доказів того, що він таки керував транспортним засобом.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Бучацький районний суд постановив визнати водія винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу. Однак Апеляційний суд постанову суду першої інстанції залишив без змін. Тож 17000 грн штрафу таки доведеться заплатити.

Цікаво, що поки скарга розглядалася в Апеляційному суді, цей же чоловік іще раз попався за кермом у стані алкогольного сп’яніння. 1 травня цього року його зупинили поліцейські у селі Соколів, що на Бучаччині, за кермом автомобіля “Mitsubishi Outlander”.

Як і в першому випадку кермувальник категорично відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння. На нього склали протокол за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

За скоєне порушникові загрожувало 34000 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Втім, суд визнав водія невинуватим у вчиненні порушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП, мотивуючи тим, що на час складання протоколу за цією статтею іще не набрала законної сили постанова про притягнення до відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Читайте також:
У Гусятині оператор автозаправки здав у поліцію п’яного водія

Коментувати

Попередня стаття

2,35 проміле: у Бережанах спіймали дуже п’яного водія “Жигулів”

Наступна стаття

Будапешт: цікаві місця, які варто побачити